Különleges kávékat teszteltünk

2018.07.30. 14:00

A kókuszolajos-vajas, a buborékos-tonikos és a sós kávé – vajon melyik vitte el a pálmát?

A kávézás sokaknak a mindennapok része, a legtöbben el sem tudják képzelni a reggeleiket koffein nélkül. De nem mindegy, hogy milyen az a fekete, amivel a napjainkat indítjuk.

Lakosi Gabriella

Fotó: Szendi Péter

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Így van ez a kávéval is. Teszteltünk néhány, számunkra idegennek ható kombinációt, amely a világ más részén viszont nagyon közkedvelt.

Bulletproof

Az első verzió a Szilícium-völgy szinte már hivatalos reggeli itala, a bulletproof, azaz a „golyóálló kávé”. Ez a tibeti jakvajas kávé továbbfejlesztett változata. Számos pozitív hatást tulajdonítanak neki. Sokan vallják, hogy a kognitív képességeket serkenti, és emeli az energiaszintet is. Legfőképpen reggelre javasolják, hiszen csökkentheti az éhségérzetet, ráadásul van, aki azt tapasztalja, hogy egy bulletproof után tisztábban tud gondolkozni. A magas zsírtartalma miatt pedig a koffein egyenletesen szívódik fel, így hosszabban tart az élénkítő hatása. Ehhez a recepthez egy kiskanál kókuszolaj, két kiskanál jó minőségű vaj és egy adag kávé szükséges. Fontos, hogy az összetevőket ne csak elkeverjük, különben a zsír kiül az ital tetejére. Elkészítéséhez mindenképpen szükséges botmixer vagy turmixgép. Így körülbelül fél perc alatt tökéletesen elvegyülnek a hozzávalók.

„Mintha enyhe kókuszreszelékkel megszórt sütit ittam volna.” Aztán: „Selymes vaj és aromás kókuszolaj keveredett a kávéba, ami a nagyi konyhájába repített, mert a kókuszkocka ízét idézte fel. Nagyon finom volt” – fogalmaztak a kollégáim, akiknek körében nagy sikert aratott a „golyóálló”.

Fotó: Szendi Péter

Koktél

A második kávé, amit kóstoltunk, inkább egy alkoholmentes koktélhoz hasonlítható. Mi jobb egy jegeskávénál? Ha még buborék is van benne! Ez lehetett a svéd elképzelés alapja. Nekünk a kávé és a tonik együtt elsőre nagyon furcsán hangzott. És őszintén szólva még másodikra is. Így aztán nem volt más hátra, mint az, hogy kipróbáljuk. Ez a recept – egy presszókávét ízlés szerint tonikkal öntünk fel – azt ígéri, hogy az eredmény tökéletesen felfrissít akár a legmelegebb napon is. Nálunk nem aratott osztatlan sikert. „Annyira nem volt borzasztó a tonikos verzió, mint amire számítottam. Máskor is innék belőle, de szigorúan hidegen.” Más azt mondta, hogy keserű; aztán hogy olyan szaga van, mintha megromlott volna valami. Vállalkozó szellemű kávéfüggőknek ettől függetlenül ajánlom kipróbálásra, de a mi tapasztalatunkból okulva csak és kizárólag sok jéggel fogyasztva!

Sós kávé

Az utolsó körben sóval próbáltuk földobni a kávét. Bármennyire is idegennek tűnik ez a divat, hasznosságát már tudományosan is bizonyították. Kiderült, hogy a nátriumionok kiegyensúlyozzák a keserűséget a kávéban és erősítik annak eredeti telt ízét. Ez a recept tehát nem való minden csészébe, de ha a reggeli koffeinadag fogyasztása közben már az első korty után összeugrik az arcunk, érdemes adni egy esélyt a sónak. Fontos, hogy csak nagyon keveset adjunk hozzá egy adaghoz. Az eredmény? Nálunk akadt, aki szinte észre sem vette, hogy só is van a kávéban. Más viszont meghökkent: „Szinte csoda, hogy űzi el a keserűséget egy csipetnyi só.” LG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában