a matematika gyakorlati oldaláról

2018.07.20. 15:00

A lányoké a jövő az informatikában – A Smartiz programban középiskolások tanulhatnak

Becslések szerint csak a magyar munkaerőpiacnak 20 ezer programozóra lenne szüksége, de egész Európát tekintve ez a szám akár az 1 milliót is elérheti a következő években.

VN

A lányok játékosan, könnyedén ismerkednek az informatika alapjaival, de egyre többen kedvelik a matematikát is

Fotó: Shutterstock

A trendek azt mutatják, hogy a STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), azaz a természettudományi, technológiai, mérnöki és matematikai irányban továbbtanuló fi atalok helyezkedhetnek el a legjobb eséllyel az informatikához közel álló területeken. Ma azonban még mindig azt látni, hogy a lányok közül lényegesen kevesebben választják a matematikai-informatikai szakirányokat. Ezen változtatna a Morgan Stanley pénzügyi szolgáltatócég és a NaTE (Nők a Tudományban Egyesület) közös programja, a Smartiz. „A Smartiz tulajdonképpen egy különleges fejlesztő program, ahol középiskolás lányok tanulhatnak a matematika gyakorlati oldaláról, és ismerkedhetnek meg játékos, könnyed módon az informatika alapjaival.

A lányok játékosan, könnyedén ismerkednek az informatika alapjaival, de egyre többen kedvelik a matematikát is
Fotó: Shutterstock

Az ingyenes készségfejlesztő foglalkozások célja, hogy az erre fogékony fi atalok számára megmutassuk az informatika tudományának alapjait. A középpontban a matematika áll, a tudomány gyakorlatias oldalát mutatjuk meg, a tárgyi tudás gyakorlati alkalmazására összpontosítva. Azt szeretnénk, hogy egyre több fi atal nő ismerje fel, hogy a matematika és az IT igen vonzó karrierutat kínál” – mondta el Fogarasi Norbert, a cég budapesti irodájának vezetője. A szakember hozzátette, hogy azért összpontosítanak a programban a matematikára, mert ez adja meg azt a keretet és logikai gondolkodásmódot, amit aztán gyakorlatilag bármilyen STEM területen kamatoztathatnak a lányok, köztük az informatika területén. A márciustól júniusig tartó programon 25 lány vett részt, amelyet a nyári szünet előtt egy közös táborozás zárt. A háromnapos táborban a fi atalok csapatban dolgozhattak különféle projekteken. Ősszel folytatódik a program: arra számítanak, hogy egyre több középiskolás csatlakozik majd, és egyre több lány kedveli meg a matematika és az informatika világát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában