szebb napokat is megélt

2018.07.15. 08:00

Az utolsó tégláit is lebontották az egykori szombathelyi Latex gyárnak

Olvasónk küldött fotót az egykori szombathelyi Latex gyár lebontásának utolsó lépéseiről.

vaol.hu

A Latex egykori főépülete Fotó: Tóth István/ Olvasó

Ma készített fotómon a nagy LATEX volt központjának utolsó téglái hullottak le. Vége! – írta nekünk kedden késő este.

A Latex egykori főépülete Fotó: Tóth István/ Olvasó

Emlékszik?

- A Lakástextil Vállalat – és elődjei – a XX. században jöttek létre. Sok helyinek kínáltak munkahelyet Szombathelyen és Kőszegen, ugyanis két fő üzemegysége volt a vállalatnak dicső korszakában. A megyeszékhelyen fonó- és szövőgyár működött, Kőszegen pedig bútorszövetgyár.

A vállalat öt gyár egyesülésével (két kőszegi, egy szombathelyi, egy soproni, egy tatai) jött létre a hatvanas évek elején, a Szombathelyi Pamutipari Vállalat pedig egészen későn, de még a hetvenes években csatlakozott a társulásba.

A rendszerváltás utáni években csődbe bent az anyacég. Hiába próbálták a gyárakat önállóan működtetni, azoknak sem volt nagyobb sikerük. Az ezredforduló előtt magánkézre került komplexumról (ekkor már Latex 2000) hamar kiderült, hogy nem menthető, nem hoz elég bevételt tulajdonosainak.

Felvételünk az üzemcsarnokban készült Fotó: VN-archív

- 2011-ben a gyár területén tűz ütött ki. Nyílt láng okozhatta a tüzet, valószínűleg gondatlanságból. Így tudósított róla a Vas Népe: Göncz Szabolcs tűzoltóörnagy elmondta, a szombathelyiek öt autóval 17 fővel vonultak ki az oltáshoz, a sárváriak és a körmendiek két-két autóval és hat-hat fővel segítettek. Háromnegyed kettőkor kapták a jelzést, hogy ég egy épület a LATEX-gyár területén. Tűzvizsgáló is dolgozott a helyszínen, még a körülményeket rögzítette, de annyi bizonyos, hogy nyílt láng okozta a tüzet.

Az okot illetően két elképzelés van: a bontást végző cég embereitől lehet tudni, hogy hajléktalanok szokták bekvártélyozni ide magukat, talán ők gyújtották meg gondatlanságból a hulladékot. Vagy a rézvezetékek, kábelek megszerzése lehetett a cél, és azokról akarták a helyszínen leégetni a műanyagszigetelést, mikor lángra lobbant a hulladék.

Anyagi kár nem keletkezett, hiszen az épületet bontják, de elfogyott 100 köbméter víz, és a tűz bőven adott munkát a tűzoltóknak, akik nem veszélytelen körülmények között dolgoznak ilyenkor.

Szombathely, 2011. június 13.
Tűzoltók dolgoznak, miután Szombathelyen kigyulladt a Latex területén egy használaton kívüli raktárépület. Az Írottkő utcai telepen az épület alsó része kapott lángra, az ott tárolt anyagok, elsősorban műanyagok váltak a lángok martalékává. A munkát nehezíti, hogy a közelben lévő tűzcsap vízhozama alacsony.
MTI Fotó: Kászoni László

- 2012-ben lerobbantották az egykori Latex épületének lépcsőházát és liftaknáját. Öt órakor óriási dörej kíséretében adta meg magát a magas tégla és vasbeton szerkezet. Korábban a helyszínen szemlélőő egykori építők jósolták meg, hogy nem lesz könnyű dolguk azoknak, akik szeretnék lebontani az elhagyott monstrumot, mert annak idején nagyon erôs betont és vasalást alkalmaztak az építők.- számolt be róla akkoriban Benkő Sándor a Vas Népe hasábjain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában