karrier

2018.07.06. 09:30

Egyre többet várnának el a fiatalok a munkáltatóktól

Markáns fordulat állt be abban, ahogyan az Y és Z generáció megítéli a vállalkozások tevékenységét – derül ki a Deloitte Millennial Survey kutatásából. Míg az előző két felmérés javuló eredményeket hozott, az idén sokat romlott a diplomás fiatal munkavállalók véleménye.

VN

Illusztráció: Pixabay.com

A millenniumi generációba tar­tozó válaszadók mindössze 48 százaléka vélte úgy, hogy a vállalkozások céljai illeszkednek az ő elvárásaihoz, ez az arány egy éve még 65 százalék volt. A cégvezetőkről alkotott kép is alaposan átalakult: tavaly a megkérdezettek 62 százaléka gondolta, hogy elkötelezettek a társadalom fejlesztésének támogatásában, addig idén 47 százalék volt ezen a véleményen.

Az Y és Z generáció számára egy vállalkozás sikerét sokkal több tényező határozza meg, mint az üzleti teljesítménye. Szerintük a cégeknek a munkahelyteremtésre, az innovációra, a munkavállalók életének és karrierjének kiteljesítésére, valamint a társadalomra és a környezet­re gyakorolt pozitív hatásra is összpontosí­taniuk kellene. Ezzel szemben amikor arról kérdezték őket, hogy a vállalat, ahol dolgoznak, mit tekint prioritásnak, a profittermelést, a hatékonyság növelését, illetve a termékek és szolgáltatások előállítását jelölték meg. Ez nem jelenti azt, hogy a fiatal munkavállalók naivak lennének; valójában egyre többoldalúak az elvárásaik a munkáltatókkal szemben. Egyre kevésbé hűségesek a munkáltatóikhoz.

Illusztráció: Pixabay.com

A kutatás fontos megállapítása: a millenniumi generációba tartozók 43 százaléka arra számít, hogy két éven belül munkahelyet vált, 28 százalékuk pedig úgy véli, öt évig marad jelenlegi helyén. Az új foglalkoztatási formák népszerűségét mutatja, hogy a két éven belül állást változtatók több mint fele reális forgatókönyvnek tartja, hogy nem hosszabb távra kötelezi el magát, hanem részmunkaidőben, szabadúszóként dolgozik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!