2018.07.04. 09:32
Ha nem tudja, mit főzzön: friss nyári menüt állítottunk össze olvasóinknak
Gyakran előfordul az emberrel, hogy nincs ötlete, mit főzzön. Most egy igazi nyári menüt állítottunk össze, hogy megkönnyítsük olvasóink dolgát.
Fotó: Pixabay
Kezdjük a reggelt egészségesen!
Egy igazi vitaminbomba, mely táplál: zöld turmix. Köztudott, hogy reggel érdemesebb zöldséget, mint gyümölcsöt fogyasztani, hiszen jobb hatással van a vércukorra. A mindmegette.hu remek receptet kínál nekünk:
Hozzávalók:
2 szál angolzeller
diónyi reszelt gyömbér
2 db kígyóuborka
só
őrölt feketebors
Elkészítés: A szárzellert és az uborkát megmosom, feldarabolom, fűszerezem, botmixerrel pépesítem, ha szükséges, vízzel hígítom, majd poharakba öntöm.
Ínycsiklandó ebéd
Egy igazán könnyed, nyári ebéd remek lehet a meleg időben. A gőzölgő '„anya főzte” húsleves helyett válasszunk valami olyat, ami hidegen is fonom:
4 -5 db közepes nyári alma vagy zöld alma
1 dl tej zsírszegény főzőtejszín
2 ek görög joghurt
1 ek rozsliszt
1 tk cukor (vagy édesítőszer)
1 csipetnyi fahéj
2-3 szem szegfűszeg
só
ELKÉSZÍTÉS
Az almákat meghámozzuk, és tetszés szerint felvágjuk. A vizet a cukorral, a szegfűszeggel, a fahéjjal és egy csipet sóval feltesszük forrni, majd hozzáadjuk az almát. (A fűszereket tearózsába is tehetjük).
A lisztet csomómentesre keverjük a joghurttal, a tejszínnel, majd fokozatosan hozzákeverünk 2 merőkanálnyi forró levest. 3-4 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a habarást, és alacsony hőfokon, foyamatos kevergetés mellett. Összeforraljuk, majd levesszük a tűzről.
Tálaláskor lehet citromot kínálunk hozzá, illetve megszórjuk frissen aprított rozmaringlevéllel.
A második fogásnál érdemes kihasználni a kert (vagy a zöldséges) kínálta lehetőséget: fogyasszunk idényzöldségeket:
Sült csirkecomb nyári zöldségekkel:
Hozzávalók:
4 db alsó és 4 db felső csirkecomb
40 dkg újkrumpli
2-3 db salátacukkini
4 kisebb fej hagyma
2 db kaliforniai paprika
fokhagyma
petrezselyem
só
bors
Elkészítés: A csirkecombokat sózom, borsozom, apróra szelt fokhagymaszeletekkel bedörzsölöm, 1 éjszakát állni hagyom.
Másnap egy tepsibe rakom a bepácolt combokat, a megtisztított újkrumplit és a hagymákat. Megsózom, és alufóliával lefedve sütőben 40 percig sütöm, majd a fóliát levéve újabb fél órát sütöm.
Ezalatt forró serpenyőben a karikákra vágott cukkiniket, a kaliforniai paprikát hirtelen megkapatom, majd amikor pirulni kezd a krumpli és a csirke, ezeket is a tepsibe teszem, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórom, és még 10 percig sütöm.
Desszert/ délutáni nasi
Ha ebéd után maradt még hely a gyomrunkban, akkor is fogyaszthatjuk, de mi inkább délutáni nassolni valónak kínáljuk ezt az isteni fagylaltot:
A nagy melegben az embernek nincs kedve a konyhában tölteni a napját, így villámgyors receptet kerestünk. Íme:
Hozzávalók
30 dkg málna, meggy, erdei gyümölcs vagy banán (fagyasztott is lehet)
folyékony édesítő ízlés szerint
1 dl tejszín
1/2 db citrom leve
Elkészítés: Ha fagyasztott gyümölcsből készítjük, kissé kiengedjük a gyümölcsöket felhasználás előtt. Ha friss gyümölcsöket használunk, félkeményre fagyasztjuk őket. A gyümölcsöket a tejszínnel, a citrom levével és az ízlés szerinti édesítővel krémesre turmixoljuk, majd poharakba vagy tálkákba adagolva kínáljuk.
Vacsora
A finom, friss saláták sem maradhatnak ki a napi menüből:
Hozzávalók:
2 db frisée saláta
4 db fürtös paradicsom
2 db avokádó
1 szál póréhagyma
A dresszinghez:
2 db lime
2 ek méz
2 ek napraforgó- vagy repceolaj
tengeri só
Elkészítés: A megmosott, leszárított frisée salátát falatnyi darabokra tépjük, a paradicsomokat nagyságtólfüggően elfelezzük vagy negyedeljük. A meghámozott, félbevágott avokádókat a mag eltávolítása után felkockázzuk. A megtisztított póré fehér részét felszeleteljük és karikákra bontjuk.
Az öntethez a lime-okat kifacsarjuk. A mézet kikeverjük az olajjal és a lime-lével, valamint egykevés durva szemű tengeri sóval.
Végül a saláta előkészített hozzávalóit egy nagy tálban óvatosan összeforgatjuk, és meglocsoljuk az öntettel.
Jó étvágyat kívánunk kedves olvasóinknak!