A nyár íze

2018.07.04. 09:32

Ha nem tudja, mit főzzön: friss nyári menüt állítottunk össze olvasóinknak

Gyakran előfordul az emberrel, hogy nincs ötlete, mit főzzön. Most egy igazi nyári menüt állítottunk össze, hogy megkönnyítsük olvasóink dolgát.

Gulyás Regina Olimpia

Fotó: Pixabay

Kezdjük a reggelt egészségesen!

Egy igazi vitaminbomba, mely táplál: zöld turmix. Köztudott, hogy reggel érdemesebb zöldséget, mint gyümölcsöt fogyasztani, hiszen jobb hatással van a vércukorra. A mindmegette.hu remek receptet kínál nekünk:

Hozzávalók:

2 szál angolzeller

diónyi reszelt gyömbér

2 db kígyóuborka

őrölt feketebors

Elkészítés: A szárzellert és az uborkát megmosom, feldarabolom, fűszerezem, botmixerrel pépesítem, ha szükséges, vízzel hígítom, majd poharakba öntöm.

Ínycsiklandó ebéd

Egy igazán könnyed, nyári ebéd remek lehet a meleg időben. A gőzölgő '„anya főzte” húsleves helyett válasszunk valami olyat, ami hidegen is fonom:

Nyári almaleves

4 -5 db közepes nyári alma vagy zöld alma

1 dl tej zsírszegény főzőtejszín

2 ek görög joghurt

1 ek rozsliszt

1 tk cukor (vagy édesítőszer)

1 csipetnyi fahéj

2-3 szem szegfűszeg

ELKÉSZÍTÉS

Az almákat meghámozzuk, és tetszés szerint felvágjuk. A vizet a cukorral, a szegfűszeggel, a fahéjjal és egy csipet sóval feltesszük forrni, majd hozzáadjuk az almát. (A fűszereket tearózsába is tehetjük).

A lisztet csomómentesre keverjük a joghurttal, a tejszínnel, majd fokozatosan hozzákeverünk 2 merőkanálnyi forró levest. 3-4 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a habarást, és alacsony hőfokon, foyamatos kevergetés mellett. Összeforraljuk, majd levesszük a tűzről.

Tálaláskor lehet citromot kínálunk hozzá, illetve megszórjuk frissen aprított rozmaringlevéllel.

 

Sült csirkecomb nyári zöldségekkel Fotó: midnemegette

A második fogásnál érdemes kihasználni a kert (vagy a zöldséges) kínálta lehetőséget: fogyasszunk idényzöldségeket:

Sült csirkecomb nyári zöldségekkel:

Hozzávalók:

4 db alsó és 4 db felső csirkecomb

40 dkg újkrumpli

2-3 db salátacukkini

4 kisebb fej hagyma

2 db kaliforniai paprika

fokhagyma

petrezselyem

bors

Elkészítés: A csirkecombokat sózom, borsozom, apróra szelt fokhagymaszeletekkel bedörzsölöm, 1 éjszakát állni hagyom.

Másnap egy tepsibe rakom a bepácolt combokat, a megtisztított újkrumplit és a hagymákat. Megsózom, és alufóliával lefedve sütőben 40 percig sütöm, majd a fóliát levéve újabb fél órát sütöm.

Ezalatt forró serpenyőben a karikákra vágott cukkiniket, a kaliforniai paprikát hirtelen megkapatom, majd amikor pirulni kezd a krumpli és a csirke, ezeket is a tepsibe teszem, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórom, és még 10 percig sütöm.

Desszert/ délutáni nasi

Ha ebéd után maradt még hely a gyomrunkban, akkor is fogyaszthatjuk, de mi inkább délutáni nassolni valónak kínáljuk ezt az isteni fagylaltot:

A nagy melegben az embernek nincs kedve a konyhában tölteni a napját, így villámgyors receptet kerestünk. Íme:

Gyors és finom házi fagyi Fotó: mindmegette.hu

 

Hozzávalók

30 dkg málna, meggy, erdei gyümölcs vagy banán (fagyasztott is lehet)

folyékony édesítő ízlés szerint

1 dl tejszín

1/2 db citrom leve

Elkészítés: Ha fagyasztott gyümölcsből készítjük, kissé kiengedjük a gyümölcsöket felhasználás előtt. Ha friss gyümölcsöket használunk, félkeményre fagyasztjuk őket. A gyümölcsöket a tejszínnel, a citrom levével és az ízlés szerinti édesítővel krémesre turmixoljuk, majd poharakba vagy tálkákba adagolva kínáljuk.

 

Vacsora

A finom, friss saláták sem maradhatnak ki a napi menüből:

 

Hozzávalók:

2 db frisée saláta

4 db fürtös paradicsom

2 db avokádó

1 szál póréhagyma

A dresszinghez:

2 db lime

2 ek méz

2 ek napraforgó- vagy repceolaj

tengeri só

Elkészítés: A megmosott, leszárított frisée salátát falatnyi darabokra tépjük, a paradicsomokat nagyságtólfüggően elfelezzük vagy negyedeljük. A meghámozott, félbevágott avokádókat a mag eltávolítása után felkockázzuk. A megtisztított póré fehér részét felszeleteljük és karikákra bontjuk.

Az öntethez a lime-okat kifacsarjuk. A mézet kikeverjük az olajjal és a lime-lével, valamint egykevés durva szemű tengeri sóval.

Végül a saláta előkészített hozzávalóit egy nagy tálban óvatosan összeforgatjuk, és meglocsoljuk az öntettel.

Jó étvágyat kívánunk kedves olvasóinknak!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában