Életmód

2018.07.17. 11:00

Ha nyár, akkor napsütés és ragyogóan barna bőr

A nap csókjának komoly ára is lehet. A kellemesen simogató sugarak ugyanis maradandó károsodásokat is okozhatnak a szövetekben.

Lakosi Gabriella

Élvezzük a nyarat, de legyünk óvatosak! Azok se töltsenek túl hosszú időt a perzselő napon, akik szépen a forrázásé barnulnak VN-illusztráció: Unger Tamás

Persze ez nem azt jelenti, hogy az év legszebb hónapjait egy sötét szobában kellene tölteni. A napozásra is igaz az az életbölcsesség, hogy „mindent szabad, csak mértékkel”. Dr. Molnár Anikó bőrgyógyász azt mondja, ő sem híve a teljes tiltásnak, ugyanakkor nem árt vigyáznia annak, aki például egy nyaralás alatt sok időt szeretne a vízparton tölteni.

A legfontosabb szabály, hogy amikor a nap delel, mindenképp húzódjunk legalább árnyékba. De a legjobb, ha 13 óra környékén – előtte és utána másfél órával – már nem tartózkodunk a szabadban. Tudni kell azt is, hogy nem csak akkor károsodik a bőrünk, ha le is égünk. Ezért fontos, hogy használjunk valamilyen fényvédő krémet. A kisgyerekeknek, a napallergiásoknak és a nagyon fehér bőrűeknek jó, ha ötvenes fényvédő faktort választanak. A legjobb, ha ők az idő nagy részét így is árnyékban töltik és úszópólót viselnek a strandoláshoz. Aki jól barnul, annak kevésbé hajlamos a bőre a pirulásra, de azért a biztonság kedvéért használjon legalább 25–30-as faktort. A nyár előrehaladtával ezt akár egy 15-ös fényvédőig is lehet csökkenteni. Sokáig semmiképpen nem szabad a tűző napon lenni.

Élvezzük a nyarat, de legyünk óvatosak! Azok se töltsenek túl hosszú időt a perzselő napon, akik szépen a forrázásé
barnulnak VN-illusztráció: Unger Tamás

Ha nem vigyázunk, a bőr leégés nélkül krónikusan is károsodhat a napfénytől. A bőrgyógyász szerint ez főként idős, korábban napon sokat dolgozó embereken figyelhető meg. A fénynek kitett arcon, kézen, dekoltázson a bőr színe, állaga látványosan eltér a test más részétől, több a bőrhiba, a ránc és itt gyakoribbak egyes bőrdaganatok is. Erre mindenképpen érdemes gondolniuk a napozás- és szoláriumrajongóknak!

Dr. Molnár Anikó hozzátette: a közhiedelemmel ellentétben nem jó ötlet szoláriumba menni nyaralás előtt. Sokan gondolják úgy, hogy ez előkészíti a bőrt a napozásra, de ez egyáltalán nem így van. A szolárium káros UV-terhelésnek teszi ki a bőrt, és nincsenek meg azok a jótékony hatásai, mint a természetes fénynek. Az alapszín megszerzéséhez jó és ártalmatlan segítség az önbarnító testápoló.

Ha valaki a nyaralás előtt szeretné felkészíteni a bőrét, az inkább fokozatosan szoktassa hozzá magát a napsugarakhoz. A kellő mennyiségű D-vitamin beszerzéséhez elég, ha könnyű nyári ruhában sétálunk, nem kell ehhez kifeküdni a tűző napra.

Ha nem voltunk elég körültekintőek, és leégett a bőrünk, akkor használjunk napozás utáni krémeket vagy készítményeket. Ugyanis a napégés hatásában nem különbözik a forrázástól. Ha nagy kiterjedésű a napégés, sok helyen felhólyagosodott a bőr, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Élvezzük tehát a nyarat, de egy kis odafigyelés hosszú távon kifizetődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában