állatbarát

2018.07.21. 15:00

Macska a fán? Vagy egy madár nyávog?

Nem minden az, aminek hallatszik – vélik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei. Soroljuk, mely madarak „nyávoghatnak” ilyentájt a fákról.

MME, VN

A fekete harkály is adhat „macskahangot”, landoláskor, ezt a két példányt Körmenden hallhatjuk a lombok közül

Fotó: Bedőcs Gyula

Nem csak macska nyávoghat! A négylábú egérvadászon kívül több madárfaj is nyávogáshoz hasonló hangot ad ki, sőt akár valóban tökéletesen utánzott macskanyávogást is hallhatunk – figyelmezteti a természetjárókat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A nyávogók közé sorolható a sárgarigó, a seregély, a fekete harkály és a szajkó.

A fekete harkály is adhat „macskahangot”, landoláskor, ezt a két példányt Körmenden hallhatjuk a lombok közül
Fotó: Bedőcs Gyula

Az első kettő „saját” hangként, míg az utóbbiak hangutánzó hangként hallatnak ilyet. A fekete harkálytól csak akkor hallhatjuk, amikor landolt valahol. Szürkület után újabb madarak csatlakoznak a nyávogókhoz: az erdei fülesbagoly fiókák élelemkérő hangja csak a nyári időszakban hallható, de a felnőtt macskabaglyok télen-nyáron előszeretettel nyávognak és nyikorognak a legelképesztőbb hangokon. Előfordul azonban, hogy tényleg macskanyávogás érkezik a fa teteje felől – vi

szont mindig gyanakodni kell: a szajkó tökéletesen utánozza a macskák énekét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában