hétvége

2018.07.21. 15:00

Németh tanító úr hagyatéka páratlan kincseket rejt

Vasegerszeg község Iván- és Keményegerszeg egyesítéséből 1937-ben jött létre. Az evangélikus gyülekezet Ivánegerszeg főutcáján a 19. század közepén építette fel tornyos imaházát és felekezeti iskoláját. Németh Márton, az 1868-ban a településre kinevezett tanítómester valóságos dinasztiát alapított. Jenő fiával nemzedékeket tanított itt írni és olvasni.

FEISZT GYÖRGY

Vasegerszegen – még Ivánszegen – a 19. században építkeztek az evangélikusok

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Az iskolaépületben lévő tanítói lakásban 1921-ben született unokája az ő nyomdokaiba lépve végezte el a soproni tanítóképzőt. Az évszázados épületet 1940-ben kibővítették. A vasegerszegi elemi népiskola a gyülekezet és a Dunántúli Evangélikus Püspökség anyagi áldozatvállalásával újult meg. Németh Jenő Árpád a második világháborús frontszolgálat és hadifogság után ide tért haza és harminchárom éven át folytatta munkáját. Igazi népnevelőként a pedagógusi munkán túlmutatóan foglalkozott a közösség ügyeivel. Egyházközségi presbiterként, vöröskeresztes vezetőként, majd a rendszerváltás után képviselőként tevékenykedett. Mindezek mellett még nyugdíjba vonulása után is szenvedélyesen végezte gyűjtőmunkáját. Egyedülálló fészek- és madártojás-gyűjteménye volt. Vezette a falukrónikát, feljegyezte és az Országos Meteorológiai Szolgálat számára rendszeresen továbbította a községben tapasztalt időjárási események adatait. A paraszti életmód egykoron használatos háztartási és mezőgazdasági eszközeiből több száz gyűlt össze portáján évtizedek alatt. Az anyagot szülőfalujának ajánlotta fel, 2001-ben a községi önkormányzat a már nem használt magtár, valamint a tűzoltószertár épületegyütteséből falumúzeumot hozott létre, amely egy év múltán szabadtéri eszközbemutatóval gazdagodott.

Vasegerszegen – még Ivánszegen – a 19. században építkeztek az evangélikusok
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Egy évtizede Németh Jenő Árpád adományaként került a Vas Megyei Levéltár őrizetébe egy világszabadalom dokumentációja. Elmondásából tudjuk, hogy az uraiújfalui Balogh fivérek lakatosműhelyének iratai papírgyűjtési akció során kerültek hozzá.

Az irathagyaték levéltári rendezésekor derült ki, hogy nemcsak a nagy értékű amerikai, angol, német és francia szabadalmi dokumentumok kerültek az archívumba, hanem egy kis fémtok is, amely összecsukva őrzi a „zsebben hordható Balogh-ernyőnek” minden valószínűség szerint egyetlen fennmaradt eredeti példányát. Az áldozatos, körültekintő gyűjtőmunkát végző Németh Jenő tanító úrnak köszönhető ennek a párját ritkító technikatörténeti ritkaságnak a fennmaradása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában