A mamánál nyaralni igenis jó!

2018.08.12. 15:30

A nagymama mindent megenged: süteménysütés, kirándulás és strandolás

Kinek ne lennének emlékei a nagyinál töltött kellemes nyári napokról? Egy falusi és egy Szombathely kertvárosi nagymamánál néztük meg, hogyan nyaralnak a mai unokák a nagyszülőknél.

Tersztyánszky Krisztina

A második osztályba készülő Keresztes Zalán éppen az írást gyakorolja Boros Zoltánné Marikával, hogy ne menjenek feledésbe az év közben tanultak – ez is a nagyinál töltött vakáció része

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Ikerváron Horváth Béláné Margitnál, vagy ahogy az unokák nevezik, Mimikénél két hetet nyaralt a nagyobbik unoka, Alek szander, és az óvodás Tibi is csatlakozott hozzá néhány napra. Győrben laknak, édesanyjuk pedagógus, ezért nem kényszerülnek az egész nyarat Mimikénél tölteni. De az ottani nyaralást ki nem hagynák, a 12 éves Alekszander azt szokta mondani: Ikervár nélkül mit érek én?

Margit szinte minden napra szervez valami programot az unokáknak. Elsétálnak a helyi nevezetességekhez, eljárnak a kultúrházba, a dalkörbe, mennek Sárvárra, Szajkra fürdeni. Ha épp otthon vannak, a fi úk a keresztapával a focit kergetik, rollereznek, görkorcsolyáznak. Népszerű program a séta a papival, amikor elmennek a cukrászdába és illegálisan kólát isznak. – Imádják a fi úk a falusi tejet, a házi túróval készített gombócot, pogácsát, túrós csuszát – meséli a nagymama. De nagy kedvencek a paradicsomleves betűtésztával, a gyümölcsleves, a palacsinta, a szilvás gombóc, az elmaradhatatlan rántott hús. Alekszander, az idősebb fi ú szívesen beszél arról, miért szeret Ikerváron nyaralni:

– Már évek óta minden nyáron legalább egy hetet itt töltök.

Nagymamám a meggyeskovácsi nyugdíjas klub tagja. A klub nyári kirándulásaira én is mindig elkísérem. Tavaly Kőszegen, az idén az Őrségben voltunk. A nagypapám mindig elvisz minket a cukrászdába fagyira, üdítőre. A nagybátyámmal és az öcsémmel sokat focizunk a nagyszüleim házához közeli réten. Nagyon élvezem az Ikerváron töltött időt, itt szabadabbak vagyunk, mint otthon, és a mamám mindig a kedvenc ételünket főzi.

Boros Zoltánné Herényben lakik és már öt unokával büszkélkedhet. A ház egy szobájában csak ágyak vannak, itt alszanak, amikor Kolos, Botond, Petra és Emília is ott nyaralnak. Így augusztusban már csak a legidősebb fiú, a nyolcéves Zalán „napközizik” Marikáéknál. Szeret egy picit egyedül is ott lenni, mert a mama ilyenkor csak rá figyel.

A második osztályba készülő Keresztes Zalán éppen az írást gyakorolja Boros Zoltánné Marikával, hogy ne menjenek feledésbe az év közben tanultak – ez is a nagyinál töltött vakáció része
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Náluk egy kicsit más a helyzet: a közeli lakótelepen lakó három fi út a szülők munkahelyi elfoglaltsága miatt a mama év közben is gyakran viszi óvodába, iskolába. Zalán sokszor ott alszik, kiszorítva a papát a családi ágyból. A nyáron volt már táborban, nyaraltak a Balatonnál, és még iskolakezdés előtt is elutazik a család. Ez a három augusztusi hét a mamáé. Ilyenkor nyáron laza a napirend, elmennek a Termálba, a Csónakázótóhoz, az erdészetbe. De Zalán a kertért is rajong. – A mama mindent megenged! Öntözni, sározni, pancsolni. De segítek is a mamának meg a papának a növényeket gondozni, szedtem a málnát, a ribizlit, most meg a paradicsomot. Büszkén mutatja a palántákat, amiket ő ültetett. A nagyszülők a ház mögött, a veteményes mellett igazi gyerekparadicsomot alakítottak ki: van itt hinta, csúszda, trambulin, felfújható fürdőmedence.

A nagyszülők a lapos tévén nézett katonás filmeket nem tudják kiszorítani a gyerekek életéből, ám este szerephez jut a meséskönyv, meg a mama hagyományos diavetítője. Amikor pedig mindannyian együtt vannak, társasjátékot is szoktak játszani. Zalán idén végezte az első osztályt. Most, hogy közeledik a szeptember, egy számára kevésbé kellemes program is bekerül a napirendbe: az írást gyakorolják a mamával, hogy ne menjenek feledésbe az év közben tanultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában