A mázas cserép díszfunkciót is betölthet

2018.08.21. 11:30

A népi fazekasságtól az iparművészet felé mozdulnak el Borsos Gyuláék kerámiái

Gyakran látunk cserépedényeket a szekrény tetején azoknál, akik kedvelik a magyar hagyományok tárgyait. A hétrétországi vásárban olyan kerámiákat láttunk, amik elsősorban nem lakásdekorációk, de olyan szépek, hogy érdemes láttatni is őket.

Merklin Tímea

Borsos Gyula mázas cserépfazekat mutat, a szabad tűz mellé kell tenni, hogy oldalról kapja a lángot, megfő benne a töltött káposzta, a pörkölt, a gulyás, a halászlé Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

A kézműves módszerekkel készült kerámia sütő-főző edények ma is jó szolgálatot tesznek. A zalaegerszegi Borsos Gyula fazekastól azt is megtudjuk, hogyan kell őket használni. Például egy mázas cserépfazekat mutat, amit a szabad tűz mellé kell tenni, hogy oldalról kapja a lángot, megfő benne a töltött káposzta, a pörkölt, a gulyás, a halászlé.

Borsos Gyula mázas cserépfazekat mutat, a szabad tűz mellé kell tenni, hogy oldalról kapja a lángot, megfő benne a töltött káposzta, a pörkölt, a gulyás, a halászlé Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

Fazekas műhelyét feleségével, Borsos Dorottyával együtt működteti, aki rajztanár és az edények díszítésével foglalkozik, ketten együtt alakítottak ki egy saját stílust. Így a kerámiáik nem csak praktikusak, hanem díszfunkciókat is betöltenek. Akinek ilyen van, nyugodtan tárolhatja nyitott polcon is, garantáltan megcsodálják a vendégek. Dóri a vásárba az kisebb tárgyak – vajtartó, gyöngytartó – mellé kabátra, táskára való, míves díszgombokat hozott.

Borsos Gyula a magyar fazekas tradíciókat itthon tanulta, de gyakorlatot Angliában és Írországban szerzett, elsajátította a magastűzű égetés technikáját is. Ehhez társít egy izgalmas, merész formavilágot, amit a felesége kidíszít egyedi motívumokkal. Alkotásaik a népi fazekasságtól az iparművészet felé mozdulnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában