Pláza van a gáztartályban

2018.08.16. 07:00

Az osztrák főváros barátságos kisvárosokat rejt: akár kiskertekkel

Vasi építészek és a szombathelyi urbanisztikai nyári egyetem hallgatói néztek körül a nemrég a világ legélhetőbb városának megválasztott Bécsben. Ezt találták.

Kozma Gábor

Kiskert Aspernben: kényelem, praktikum és esztétikum

Fotó: Kozma Gábor

A számos tanulsággal szolgáló kiránduláson a Vasi TIT Egyesület szervezte Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem és a Vas Megyei Építész Kamara tagjai vettek részt, kalauzuk Portschy Tamás celldömölki főépítész volt. – Arra vagyunk kíváncsiak, hogy Bécs bizonyos részein miként sikerült az úgynevezett rozsdafoltok, vagyis a bezárt ipari telepek rehabilitációja. Miben léptek előre és mit őriztek meg a múltból? – fejtegette a főépítész.

A tanulmányút első állomása a Kabelwerk volt.

A lüktető forgalmú, belvárosba vezető főútról lehajtva szinte azonnal egy csendes, környezetbarát kisvárosba csöppentünk. A zajtól falak védik, meg kis ligetek, erdősávval. A Favoriten kerület melletti egykori kábelgyár területén ezer új lakás épült, többnyire állami bérleti konstrukcióban (Ausztriában erős törvények védik a bérlőt és a bérbe adót is). A lakónegyednek saját internetes lapja van, meg vasúti megállója, parkolója. A lakónegyed központjába autóval nem lehet behajtani, viszont több helyen látni gondozott kiskerteket. – A tervezésbe bevonták a lakosságot. Más világ és lépték a Gasometer negyed, amely e pillanatban Bécs egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója.

Kiskert Aspernben: kényelem, praktikum és esztétikum
Fotó: Kozma Gábor

A valamikori gáztartályokban most nagy élet zajlik: koncerteznek, éttermek és boltok csábítanak, mozgólépcsők futnak. Emellett 600 lakást és nagy kollégiumot is rejt a komplexum. Impozáns léptékek és még vagy húsz toronydaru: a negyedet gyors ütemben bővítik, ide passzoló, mini felhőkarcolókat emelnek. A szakmai út végcélja az egykori repülőtér helyén kialakított, 20 ezer lakosú városrész, Aspern volt. A 22. kerületi beruházást Johannes Tovatt svéd építész tervei alapján valósították meg húsz év alatt. A legkorszerűbb zöld technológiákat alkalmazták, elkerülve a környezeti terhelést. A fűtés geotermikus, a közlekedést részben elektronikus autókkal és buszokkal oldják meg. Az építkezéshez bányát nyitottak, ez most a város szélén egy üdülőtó, rendkívül népszerű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában