súlyos egészségügyi kockázat

2018.08.23. 07:00

Országszerte, így megyénkben is támad már az agresszív parlagfű

Nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja az egész országban, a pollenek száma azonban biztosan nem döntött rekordot Vas megyében.

Budai Dávid

Dr. Jágerné dr. Szabó Erika közegészségügyi és járványügyi osztályvezető a Sugár úti pollencsapdát vizsgálja

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Rengeteg ember életét keseríti meg ezekben a napokban az allergia. Vannak olyan hírek, melyek szerint tíz éve nem volt ilyen magas a parlagfű koncentrációja a levegőben, mint most. Utánajártunk, hogy valóban így van-e. Tény, hogy jelenleg az ország túlnyomó részén másodfokú riasztás van érvényben, Vas megye nagy részén is. Az Országos Közegészségügyi Intézet előrejelzése szerint ma ugyan minimális enyhülés várható nálunk a tegnaphoz képest, de az biztos, hogy aki allergiás, ezekben a napokban nagyon szenved és még előreláthatóan fog is egy darabig – tudtuk meg dr. Jágerné dr. Szabó Erikától, a kormányhivatal közegészségügyi és járványügyi osztályának vezetőjétől, aki viszont az extrém magas pollenszámról szóló híreket nem tudta megerősíteni. A szombathelyi ÁNTSZ épületének tetején található pollencsapda két-három hete ejtette foglyul az első parlagfű polleneket és azóta megemelkedett a számuk, ám kiugró értékeket nem tapasztaltak.

Egyszerűbb a védekezés, ha pontosan tudjuk, mi okozza az allergiát

Dr. Jágerné dr. Szabó Erika hangsúlyozta: panaszok esetén elsőként azt kell tisztázni, milyen allergiáról van szó, hiszen például a pázsitfűfélék pollenjei vagy a gombák spórái is igen nagy mennyiségben vannak most jelen a levegőben, így előfordulhat, hogy valaki ezekre, vagy ezekre is allergiás. Miután az allergiavizsgálat tisztázza, melyik növény okozza a panaszokat, a legegyszerűbb védekezés, ha keveset tartózkodunk szabad levegőn, ruháinkat gyakran mossuk, azokat nem teregetjük a szabadban, esténként szellőztetünk, és gyakran mosunk hajat. Súlyosabb panaszok esetén pedig természetesen a gyógyszerek és orrcseppek alkalmazása is szóba jöhet. A parlagfűszezon nem ér véget a nyárral, így szeptember közepéig biztosan okoz még panaszokat a szálló pollen, ám egy-egy lehűlés és eső ideiglenesen hozhat enyhülést, sőt egy komolyabb hidegfront akár egy csapásra véget vethet a szenvedésnek. Várhatóan egyébként ideiglenesen már a hét vége felé javul a pollenhelyzet az érkező csapadéknak és lehűlésnek köszönhetően.

Dr. Jágerné dr. Szabó Erika közegészségügyi és járványügyi osztályvezető a Sugár úti pollencsapdát vizsgálja
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Súlyos bírságot kaphatnak

Alig két hónappal ezelőtt már felhívtuk a figyelmet a parlagfű elleni védekezés fontosságára és módjára, ahogyan elmondtuk azt is, hogy a földtulajdonosok minden évben kötelesek június 30-áig kiirtani a növényt. A hatóságok a vegetációs időszak végéig folyamatosan ellenőrzik a földterületeket, és a bírság 15 ezer forinttól kezdve akár 5 millió forintig is terjedhet. Nemcsak anyagi vonzatai vannak azonban a parlagfűirtás elmulasztásának, hanem komoly egészségügyi kockázatai is, a felmérések szerint ugyanis a lakosság húsz százalékának vannak allergiás panaszai. A parlagfüvet a legagresszívebb gyomnövények között tartják számon. Magja a talajban akár negyven évig is csíraképes maradhat és egy növény akár 50-60 ezer magot is hozhat. Sokan persze nem bánják, hogy ilyen termékeny a parlagfű, mivel különböző krémeket készítenek belőle, sőt vannak, akik élelmiszerként tekintenek rá, ám ezzel van egy kis gond. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tavaly októberben kiadott sajtóközleményében úgy tájékoztatott: Európában sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként. A parlagfű-tartalmú készítmények új élelmiszernek minősülnek, amelyeket uniós szinten engedélyeztetni kell. Az engedélyezés során az élelmiszerként történő felhasználás biztonságosságát kell bizonyítani. A belőle készített termékekre Európában eddig nem adtak ki engedélyt.

Eltérő változások is jelen vannak

Ha idén Vas megyében nem is dönt rekordot a parlagfű pollenszáma, a jövőben elképzelhető, hogy nem csak augusztusban kell majd védekezni ellene. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tájékoztatása szerint az utóbbi években magyar gyombiológusok egy korábban virágzó, az eddig ismert virágszerkezettől eltérő változat megjelenését tapasztalták, amely idén már június első napjaiban több megyében is virágzott. A korai virágzás több mag képződését segíti elő, az elterjedése is gyors lehet, például: ha egy napraforgótáblán a betakarítás időpontjában már érett parlagfűmagvak tömege található, a széthurcolás veszélye megsokszorozódik. A jövőben akár egy hónappal korábban is megjelenhet a pollen a levegőben. Ha így lesz, újra kell gondolni a védekezést, ami sokkal drágább lesz a hosszabb tenyész idő miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában