Kirándulás a szomszédban

2018.09.16. 07:00

Egy cseppnyi nyugalom a Kovácsi-hegyen – A Zalaszántói Béke sztupánál jártunk

Kellemes füstölő illat kering a szélben, miközben a színes kendőket fújja. A Zalaszántói Béke sztupa valóban különleges hely: meditációs szoba, remek környezet és egy mesébe illő építmény várja a látogatókat.

Rákos Bianka

A hófehér 30 m magas és 24 m széles buddhista szentélyt még 1992-ben építették. Különlegessége, hogy a munkálatok során növényi magvakat, tibeti könyveket, valamint vallási dokumentumokat tettek a talpazatába. A sztupa kupolájában a történelmi Buddha földi maradványait őrzik, ezzel egyedülálló Európában.

Az építményhez hosszú erdei út vezet fel, ám nemcsak gyalog, hanem autóval is könnyen megközelíthető. Közvetlenül a sztupa bejárata mellett ingyenes parkoló működik a messziről jött látogatóknak. Az emlékmű köré épült Emberi Jogok Parkja nemcsak a lékelnek, hanem a szemnek is felüdülés – a fákra felaggatott színes kendők gondtalanul lebegnek a szélben, különleges hangulatot adva a helynek.

 

A sztupánál szerzetesek is dolgoznak: van ajándékbolt és meditációs szoba is, ahová bárki szabadon beléphet, de csak akkor, ha betartja a szabályokat!

Szeptemberben több programmal várják a látogatókat: 24-én 11 órától Guru jóga szertartás és cok felajánlás, 29-én 9 órától Lama Anagarika Govinda születésének 120. évfordulóját ünneplik, míg másnap Pradzsnyaparamita beavatás és tanítás következik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában