ÖTSZÁZ EZÜSTTALLÉR

2018.09.02. 11:30

Igazság a bozsoki Sibrik-legendában

Bozsok a legendák faluja. Két évtizede annak, hogy ezeket – köztük „a Sibrikek földbe rejtett kincséről” szóló történetet – Kuntár Lajos elmesélte.

FEISZT GYÖRGY

A bozsoki kastély reneszánsz jegyeit a 17. század elején kapta

Fotó: VN-archív

A reprezentatív kis kötetben olvasható, hogy a helyi hagyomány szerint a Sibrik család erdőben megbújó rezidenciája egykor Mátyás király vadászkastélya volt. Az Alpok nyúlványainak lábánál települő Bozsok határában egymást érik az őskor, ókor és népvándorláskor időszakának nyomai. 1874-ben szántás közben itt fordította ki az eke azt a 80 gramm súlyú aranycsatot, amelyet a Vasvármegyei Múzeum Egylet vásárolt meg. A leírások szerint Attila hun vezér sírjából származó, Budapesten is kiállított kincslelet egy évszázada kézen-közön az USA-ba jutott, és Baltimore Múzeumának a népvándorlás korát bemutató gyűjteményében található. Bozsok területe a rómaiaknak is stratégiai fontosságú volt, mert innen indultak a Savariát vízzel ellátó vezetékek, az Arany-patak pedig egészen biztosan nem véletlenül, hanem a medréből előkerülő nemesfémről kapta a nevét. A kincsekkel teli birtokért egy évszázadon át pereskedtek egymással – és a Batthyány családdal – a Sibrik család tagjai. A kastély ma látható késő reneszánsz formáját, ahogyan azt a kapubejárat felett elhelyezett címeres emlékkő mutatja, 1614-ben nyerte el. A Sibrik Osvát és Gersei Pető Éva házaspár itt született leszármazói aktív szereplői voltak a magyar történelemnek. Nem mindenki tudja, hogy Deák Ferenc – az 1848-as igazságügyi miniszter, a „haza bölcse” – Sibrik Antalnak Mária nevű leányától született unokája volt.

A bozsoki kastély reneszánsz jegyeit a 17. század elején kapta
Fotó: VN-archív

A Sibrik család a kastélyt 1906-ban verebi Végh Gyulának, a Budapesti Iparművészeti Múzeum későbbi igazgatójának adta el, aki aktívan részt vett a Vasvármegyei Kultúregyesület munkájában. Ő hozta létre a Szombathelyi Múzeum szépművészeti gyűjteményét, amelyből kiállításokat szervezett, a műkincsekről előadásokat tartott. Bozsok a „mértéktartás és a szellem központja lett”. Ennek emlékét idézi a kastélyban látható – „az elpusztult házat, utódai hasznára, régi fényében helyreállítani törekedett” feliratú – emléktábla. A bozsoki Rákóczi utcában 1980-ban kertásás közben ötszáz ezüsttallér került elő – akkor bebizonyosodott, hogy van igazság a kincsekről mesélő régi Sibrik-legendában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában