A szülők gyakran úgy érzik, hogy küzdés az életük

2018.10.08. 14:00

Autizmussal élő gyerekek szüleinek segítenének Szombathelyen

Az autizmus nem csak a gyermek életére és mindennapjaira van hatással, hanem az egész családéra. A diagnózis elfogadásától a mindennapi kihívásokon keresztül a sajátos nevelési szükségletekhez való alkalmazkodásig számos nehézséggel találkozhatnak a családok.

Lakosi Gabriella

Pachner Orsolya és Temesi Patrícia úgy gondolja, a megelőzés a legfontosabb Fotók: Nagy Jácint

Ebben szeretne segíteni a most induló csoport, Pachner Orsolya pszichológus, családterapeuta- jelölt és Temesi Patrícia viselkedéselemző, családterapeuta- jelölt vezetésével az Édua Családi Műhelyben. Sok figyelem irányul az autista gyerekek fejlesztésére, a családok jogi tanácsadást és egyéb segítséget is egyre több helyen kaphatnak. Az otthoni légkörrel viszont kevesen foglalkoznak. Pedig például a diagnózis elfogadása hasonló feldolgozást igényel, mint egy gyászfolyamat.

A szülők gyakran úgy érzik, hogy folyamatos küzdelem az életük. Sok esetben előfordul, hogy a saját kapcsolatukra nem fordítanak elég energiát, vagy hogy „beszűkülnek”, csak hogy alkalmazkodjanak a gyerek igényeihez. Másoknak a leválás okozhat nehézséget, a felnőtt autista gyermek önállósodása lehet problémás. Többek között ilyen kérdésekben szeretne segíteni ez a megyében egyedülálló kezdeményezés, mely első alkalommal októberben indul.

Pachner Orsolya és Temesi Patrícia úgy gondolja, a megelőzés a legfontosabb Fotók: Nagy Jácint

Ingyenesen, a PontMás Alapítvány és Szombathely Önkormányzatának támogatásával. Egy biztos családi háttér, ahol a szülők kiegyensúlyozottak, erős köztük a kapocs, jó hatással van a gyermekre is. Egy autista gyerek nevelése pedig nem mindig egyszerű, egyfajta megelőzésként is hasznos lehet a konzultáció. A jövőben ezért folyamatosan szeretnének csoportokat indítani, a lényeg pedig a prevenció, vagyis a megelőzés. A kialakult problémák már sokkal lassabban orvosolhatók. A csoportfoglalkozásokon erőforrásokat tárnak fel és erősítenek a résztvevők a szakemberek segítségével.

Változatos eszközöket is használnak a csoportokban

A csoportok ráadásul úgy szerveződnek, hogy azonos problémájú embereket válogatnak össze a pszichológusok. Ezért természetesen a jelentkezések feltétele egy előzetes interjú. Ez a módszer hasznos lehet arra, hogy információkat cseréljenek, megosszák a pozitív élményeiket, a jó gyakorlatokat. A csoportmódszer olyan előnyöket is magában rejt, hogy a tagok megláthatják, hogyan csinálják ezt mások. Milyen jól bevált nevelési praktikáik vannak, vagy hogyan szakítanak a szülők időt saját magukra, vagy egymásra. Akik pedig emellett egyénileg is szeretnének dolgozni, azoknak lehetőségük van külön párkapcsolati, családi konzultációra is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában