Az otthon melege

2018.10.16. 14:00

Egyre ismertebb és kedveltebb az infrafűtés – De hogyan működik?

Novemberhez közeledve a legtöbb otthonban már fűtenek. A táv-, az egyedi és a központi fűtés a legelterjedtebb beltérmelegítési mód hazánkban. Ahogy minden egyre modernebb lesz, a fűtés is korszerűsödik, megjelent az alternatív technológia e téren is: kezdenek beszivárogni a köztudatba a különböző melegítőrendszerek, ilyen például az infrafűtés.

Nemes Judit

A fűtési rendszerek két típusát lehet alapvetően megkülönböztetni egymástól: az egyedit és a központi fűtést, hozzájuk csatlakoztak nemrégiben az alternatív megoldások. A lakások, sportlétesítmények, iskolák helyiségeinek, csarnokainak melegítésére általában hagyományos rendszereket használnak, ezek közül többnyire központi fűtéssel optimalizálják a hőmérsékletüket.

Az épület megtervezésénél figyelembe kell venni a rendszerek (hely)igényét: a kazántól, konvektoroktól, cserépkályháktól a fűtőtesteken át a kéményekig. Az alternatív megoldások egyik lehetősége az infrafűtés. Leginkább abban különbözik a hagyományos, például (gáz-, villamos, fa- vagy széntüzelésű) kazános rendszerektől, hogy ezek meleg vizet állítanak elő, ezt hőleadókon, radiátorokon keresztül juttatják el a fűtőtérbe, ahol a hideg és meleg levegő cirkulál – mondta el Horváth Gábor mérnök.

Az infrafűtésnél sugarak érik a tárgyak és az emberi test felületét az adott helyiségben, ez fokozatos felmelegítést biztosít. A berendezést terenként, nem központilag helyezik el, működéséhez áramra van szükség. Kiépítéséhez nem kellenek csövek, kémény vagy kazán. Továbbá nemcsak önállóan, kiegészítő fűtésként is lehet alkalmazni a hagyományos módok mellett. Működés közben, ha véletlenül hozzáérnek a gyerekek, nem okoz égési sérülést – tudtuk meg a szakembertől. Hangsúlyozta: egyenletesebb hőeloszlást biztosít, mindössze 1-2 fok eltérés mérhető a mennyezet és a padló körüli hőmérséklet között. A kályháknál, kandallóknál a legnagyobb hő a környezetükben van, a plafonnál 1,5-2 fokkal melegebb, a padló szintjén ugyanennyivel hidegebb mérhető, így a „fent” és a „lent” között 3-4 fokos differencia lehet. Horváth Gábor hangsúlyozta: fontos jellemzője az infrafűtésnek, hogy más a hőérzet és más a tényleges léghőmérséklet. Ezt ahhoz hasonlította a szakember, amikor télen az autónk szélvédőjén keresztül érnek minket a nap sugarai, és kellemesnek érezzük a sugarak melegét, vetnénk le a kabátunkat, miközben a kocsiban hideg van. Hozzátette: egy 17-18 fokos léghőmérsékletű szoba, amely a cirkulációs fűtésnél hideg, az infránál 21-21,5 fokos hőérzetet ad.

A mérnök elmondta, hogy háromféle sugárzó létezik: a paneles fűtést mennyezeten, oldalfalon helyezik el. Nagy terek, hangárok, raktárak fűtéséhez ipari sugárzót használnak, ez nem a normál 180 fokban szórja a sugarait, hanem legyezőszerűen, 120 fokban, hat-nyolc méter távolságban is hatásos. A rejtett fűtést fóliákkal, filmekkel oldják meg, amelyeket parketta alá, oldalfalba, gipszkarton fal mögé vagy álmennyezetbe helyeznek el, ez szintén 180 fokban sugároz, azonban a fólia rejtve marad. Ár szempontjából felveszi a versenyt a hagyományos rendszerekkel. Ha paneles infrafűtésben gondolkodik a vevő, akkor egy szobára való elemet hetvenezer forint körüli áron tud megvásárolni.

A szakember mindehhez elmondta azt is: a telepítésnél arra kell nagyon odafigyelni, hogy az a helyiség, ahova elhelyezik, el legyen szeparálva a többitől, mivel akkor tudja a szobát önállóan kezelni a rendszer. Ezért aztán az amerikai konyhás nappalira vagy az egybenyíló folyosókra egy helyiségként tekintenek a tervezők, mert különben fűtetlen térrészként hőelvonó terek keletkeznének.

Összegzésként pedig elmondható, hogy alkalomadtán érdemes alternatív megoldások után kutatni: az infrafűtés az egyik lehetséges mód az otthon melegének biztosítására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!