szép otthon

2018.10.07. 18:00

Hideg, borongós estékre meleg színekkel és fényekkel töltsük meg a szobákat

Egyre beljebb haladunk az őszben, ezzel párhuzamosan csökkennek a napfényes időszakok. Sokszor melankolikusabbak vagyunk, mint az év más időszakában. Lakásunk fényeire is érdemes fókuszálni, az apró változtatások emelik hangulatunkat.

Nemes Judit

Otthonos, barátságos hangulatú nappalit, szobát alakíthatunk ki, ha játszunk a fényekkel: divatos kiegészítőnek számít a gömblámpasor, amelynek burkolata pamutfonal-gombolyagra emlékeztet, de más formájú fényforrások is megfelelőek. Pasztell és élénk színűeket egyaránt találni a boltok polcain. A világosabb, sárgásabb színűekkel meleg, pihentető hatást érhetünk el, gömblámpasor esetében a fémszálgombolyagon keresztül a falra vetülő fénynyalábok látványa felüdít. A harsányabb tónusok energetizálnak, vidámmá tesznek minket. Az izzósort függeszthetjük falra az ágyunk vagy íróasztalunk fölé, a nappaliban a kanapé mögötti falfelületre, könyvespolcra és az ablakkeretre rögzítve is jól mutat. Vigyáznunk kell azonban arra, hogy éjszakára, vagy amikor elmegyünk otthonról, húzzuk ki a konnektorból az izzósort, a tűzesetek megelőzése végett. Ha az egyszerűség a vezérelvünk, akkor egy praktikus megoldással dobhatunk a helyiségek hangulatán: fi gyeljük a lámpáinkba megvásárolni szánt izzók dobozát: találunk rajta információkat fényük árnyalatáról, pontosabban a színhőmérsékletéről. Kelvinben adják meg az értékeket, a tartományok a következőképpen szóródnak: a hagyományos, sárgás, úgynevezett meleg fényű izzólámpáké 2700–3400 K közötti, a középfehéreké 3500–4900 K közötti, a hidegfehéreké pedig 5000 K feletti. Színérzetet tekintve a meleg fényűek álmosító hatásúak, a világosak javítják a koncentrációt. A hidegfehérek olvasáshoz ideálisak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!