Hatalmas, de élhető

2018.10.07. 07:00

Szombathelyi diák tanul, inspirálódik Hongkongban

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről Takáts Fruzsina fél évet tölt ösztöndíjasként Hongkongban. Kreatív munka és rengeteg kirándulás is szerepel a média design-nal foglalkozó szombathelyi fiatal programjában – ha hazajön, megmutatja, most az első tapasztalatokról mesélt.

Bakos Ágnes

Fruzsi bőven talál látni- és tapasztalnivalót a multikulturális közegben

Fotó: Takáts Fruzsina

– Amikor egyetemre mentem, határozottan foglalkoztattak a külföldi ösztöndíjak és keresni kezdtem, hova lenne érdemes a média design területén belül utazni – kezdte Takáts Fruzsina. Nem kellett sokat kutatnia a lehetőségek után: sokan javasolták neki saját tapasztalatból, hogy Ázsia és Hongkong kiváló hely, ha ilyen irányú tanulmányokba kezdett. – A kultúra és a modern számítógépes design kéz a kézben jár, gondoljunk csak a technikai fejlesztéseikre – vázolta.

Fruzsi bőven talál látni- és tapasztalnivalót a multikulturális közegben
Fotó: Takáts Fruzsina

A terep persze teljes új volt: – Még sosem voltam Ázsiában előtte, így nem tudtam, hogy mire számítsak a kulturális sokkon kívül, de az beigazolódott. Könnyen alkalmazkodtam az itteni ritmushoz, hiába zsúfolt, ugyanakkor nagyon rendezett, hiába volt sokáig angol fennhatóság alatt, összetéveszthetetlenül érződik rajta a kínai tradíció – mesélte Fruzsina az első hetek után.

Ami a tanulmányait illeti: a Campus Mundi-ösztöndíjnak köszönhetően utazott, az őszi félévét végzi Hongkonban, a City University of Hongkong School of Creative Media szakán. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről két, mesterképzésben részt vevő hallgató tanul még Hongkongban ugyanezzel az ösztöndíjjal, és sok az európai meg amerikai diák is a kollégiumban, ahol Fruzsina lakik. – Elképesztő a közösség kovácsoló ereje, már a puszta ténynek, hogy „mindenki cserediák”; sok a csoportos program, és segítünk egymásnak az egyetemi te­endőkben – összegezte a mindennapokat.

– Nagyon inspiráló az iskola és a környezet is. Léptékében nem hasonlítható Európához, hatalmas, de élhető.

Tökéletes hely arra, hogy új saját projektekbe kezdjek és a kultúrák keveredésével foglalkozzak, amit itt testközelből tapasztalok nap mint nap – összegezte a kreatív munkát. – Egy rövid autonóm kiadványon kezdtem dolgozni, saját rajzokkal, ami az itteni érzéseket, hangulatokat és európaiak számára meglepő furcsaságokat rendezi össze és mutatja meg vicces helyzetekben – árulta el a konkrét munkájáról. – Hongkong multikulti, internacionális metropolisz. És mégis ott a tradíció minden szegletében. Ez nagyon megfogott. A legnehezebb talán az, hogy a kreatív munkát a sok kirándulással összeegyeztessem, mert rengeteg a csábító szubtrópusi erdővel borított hegy, amely a várost szűk és szélesebb körben is körülveszi. A túrázók álma, egyből a felhőkarcolók mellett – mutatta be. – A sok új impulzus nagyon motiváló, szeretnék különböző fotó- és grafikai sorozatokat is összeállítani, amit otthon az egyetemen, Szombathelyen és esetleg nagyobb közönség előtt is be tudok mutatni – tekintett előre a fiatal alkotó. Az ott élő emberek mindennapjai foglalkoztatják, a különlegességek, az egzotikum: – Ami nekik természetes, az egy nyugati kultúrából érkezőnek lehet, hogy kiveri a biztosítékot – összegezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában