sportol és versenyez

2018.10.01. 20:27

Új élet más szervével: átültetés után aranyérmes a kőszegi férfi

A szerv­adományozás és a szerv­átültetés fontosságára hívta fel a figyelmet a szervdonációs és -transz­plantációs Európa- és világnap. A kórházi protokollról érdeklődtünk, és bemutatunk egy szenior sportolót, aki új májat, ezzel új esélyt kapott.

Tóth Kata

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Agyhalál, szervkivétel, donor és recipiens, várólisták – ismerősen csengő szavak, amelyektől gondolatban inkább távol tartjuk magunkat. Pedig bármelyik helyzetbe kerülhetünk: várhatunk vesére, májra, tüdőre vagy szívre, és válhatunk önkéntes donorrá is, aki a szervet adja. Dr. Schaffer Éva, a Markusovszky Kórház központi aneszteziológiai és intenzív betegellátó osztályának vezetője, egyben a kórházi donációs team vezetője a szerv­adományozás lebonyolításáról beszélt.

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

– Sokakat érinthet a szervdonáció és a transzplantáció kérdése olyan szempontból, hogy sokan várnak átültethető szervre. Az esetek zömében a donor agyhalott, persze lehet élő személy is, ha rokonságban vagy bizonyítottan szoros érzelmi kapcsolatban van a szervátültetésre váró beteggel. Az utóbbiakból, az élő donoros beavatkozásokból kevesebb van, de ezek jelentik a jövőt –

mondja a szakember. A kórházi team abban az adományozásban tud közreműködni, amikor valakinek az agya baleset, vérzés, lágyulás miatt olyan súlyosan károsodik, hogy már nem képes szabályozni, leáll a működése. – A beérkező betegeknél mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a sorsukat jobb irányba befolyásoljuk. Eleinte nem tudjuk százszázalékosan, hogy az agyat ért károsodás fatális-e, megkezdjük a kezelést. Ha eljutunk egy olyan pontra, amikor a klinikai tünetek arra utalnak, hogy az agyhalál állt be, megkezdődik a donorgondozás. Törvényben szabályozott eljárássorozatban figyeljük, dokumentáljuk a beteg működéseit, az idegrendszer reakcióit, az agy szabályozó működését. Ha 24 óra alatt nincs változás, bizottság állapítja meg az agyhalál tényét. A donorgondozásnál már az első vizsgálat után kapcsolatba lépünk az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs csoportjával, és jelezzük, hogy lehetséges donort kezelünk. Ők elkezdik a recipiens (fogadószervezet) keresését – magyarázza dr. Schaffer Éva. A család, a hozzátartozók számára hatványozottan nehéz egy ilyen helyzet, és bár a felnőtteknél a törvény szerint nem szükséges a szervadományozáshoz a hozzátartozó beleegyezése, a legelejétől bevonják őket a folyamatba, felvázolva a donáció lehetőségét. Egyre elfogadóbbak a családtagok: ha már a hozzátartozójuk menthetetlen, de több ember életét befolyásolhatják pozitív irányba, támogató a hozzáállásuk. Magyarországon egyébként a feltételezett beleegyezés elve érvényesül: ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy halála esetén szerveit, szöveteit felhasználják szervátültetés céljára, akkor feltételezhető a beleegyezése, és eltávolíthatók a szervei. Azt azonban, hogy ezeket ki kapja, nem tudni. Utólag értesítést küld a kórház és a hozzátartozó címére az OVSZ arról, hogy milyen életkorú emberbe ültették be.

A 66 éves kőszegi Nádasdy József májat kapott.

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

– Rendszeres véradó voltam, és az egyik szűrésen jelezték, hogy valami nem stimmel, a vizsgálatok kiderítették, hogy vírusos hepatitis B-m van. A vírus makacsnak bizonyult, és az anyagcsere zavara miatt harminc kilót szedtem fel magamra

– meséli. 2009 nyarán került várólistára, jó fél év múlva kapott riasztást szervdonációval kapcsolatban. 2010. július 24. emlékezetes nap volt:

– Összepakoltam, rohammentő jött értem éjjel, hajnali 2-re Budapestre értünk, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájára, és reggel már műtöttek. Az átültetés sikerült.

Nádasdy József, aki a műtét előtt „már csak lézengett”, korlátozott volt a mozgásában, lelkileg, pszichésen is. A műtét után megváltozott minden: 110 kilóból tíz nap alatt ledobott negyvenet, és „a jó dolgok még csak ezután jöttek”. Befogadta a szervezete az új májat, fokozatosan visszatért az ereje. A műtét előtt is a víz volt az eleme: úszómesterként, edzőként dolgozott, mielőtt rokkantosították. A műtét után két hónappal már egyre többet úszott, egy idő után bekerült a magyar szervátültetettek válogatottjába, és szép sikereket mondhat magáénak. Az idén Szardínia szigetén, a szerv­átültetettek és művesekezeltek Eb-jén 100 méter mellúszásban aranyat nyert, és már másik sportágban, bowlingban is megmérette magát.

Nyugdíjasként gyerekeket, felnőtteket is oktat. A műtét óta nincs panasza, negyedévente jár kontrollra.

– Életet ment egy donor, minden szempontból

– mondja meggyőződéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában