Szakemberrel egyeztetve

2018.11.25. 14:00

Pajzsmirigy zavarok esetén segítenek a nyomelemek

Sok betegség leghatékonyabb kezelési módszere a gyógyszeres terápia, melyet a szakorvos megfelelő dózisban ajánl a páciensnek, ám ezeket az orvossal egyeztetve érdemes lehet kiegészíteni. A pajzsmirigyprobléma gyógyításában jelentős szerepük van bizonyos nyomelemeknek is, segítségükkel gyorsabb és nagyobb mértékű javulás érhető el.

VN

Jód, cink, szelén, D-vitamin és vas – ezek segíthetnek a gyógyulásban

Fotó: Shutterstock

Magyarországon nem ritkák a pajzsmirigyzavarok, melyek leggyakrabban a mirigy alulműködésében jelentkeznek. Mivel normál működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű jód, hiánya a szerv problémáihoz vezethet (pajzsmirigy-alulműködés, golyva). Sokszor javasolnak a betegeknek jódtartalmú táplálék-kiegészítőt. Ám még mielőtt bárki magától megvásárolná, érdemes kikérni szakember véleményét, különösen az adagolását tekintve! Előfordulhat ugyanis, hogy a pajzsmirigy-alulműködés hátterében autoimmun pajzsmirigygyulladás áll, ilyenkor a szervetlen jód nagy mennyiségű bevitele akár káros hatású is lehet.

Jód, cink, szelén, D-vitamin és vas – ezek segíthetnek a gyógyulásban
Fotó: Shutterstock

A jódon kívül nagy szerepe van a pajzsmirigy működésében a szelénnek és a cinknek, hiszen mindkét nyomelem elengedhetetlen az aktív T3 nevű hormon képződéséhez, ráadásul a szelénhiány gyakran társul a jód hiányával. Cinkhiány felnőttekben Magyarországon lényegesen ritkábban fordul elő, de teljes bizonyossággal csak a vér cinkkoncentrációjának mérésével zárható ki. A vas pótlása is fontos lehet, főleg egyidejű vashiányos vérszegénység esetén. Ez esetben viszont nem célravezető csak a vér vasszintjének meghatározása, a vasháztartás megfelelő megítéléséhez más laborvizsgálatokat is elrendelhet a szakorvos. Az is előfordulhat, hogy súlyos D-vitamin-hiány gátolja a pajzsmirigy optimális működését, érdemes erre is gondolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában