#hastag

2018.12.12. 17:30

Gasztroprogram Szombathelyen – Ízkaland mindenmentesen

Folytatódott az Agora-Művelődési és Sportház gasztroprogramja: kedden a mindenmentes téli ételek kerültek reflektorfénybe. Zsampach Lilla, szombathelyi gasztrobloggert hívták meg a #hastag szervezői, aki tejszínes lazackrémlevest, édesburgonyás ragu és mézeskalácsot készített a résztvevő hölgyek és urak koszorújában.

Nemes Judit

Fotó: Szendi Péter

Nem trend

Egyre jobban begyűrűzik a köztudatba a mindenmentes étel fogalma, ennek ellenére sokan előítélettel vagy éppen kritikával fogadják ezeket a fogásokat: ha mindenmentes egy étel, akkor ízmentes is; egy kaptafára készült ételek, élvezeti érték nélküli, fűrészpor állagú és ízű sütemények szerepelnek képzeletünkben a szó hallatán. Nem trendről van szó, sokkal inkább kímélő ételekről: a többi között laktóz- és glutén intolerancia, laktóz- és gluténérzékenység, bélrendszert érintő betegségek, valamint tej, glutén és cukormentes diéta esetén gyakran javasolnak mindenmentes étrendet a szakemberek, amellyel nem börtönkosztra ítélik a pácienseket, hanem egészségük, jó közérzetük fenntartására ajánlják a váltást.

Téli menü

A keddi #hastagon hölgyek sürögtek forogtak a sportház konyhájában és készült a téli menü. Zsampach Lillától megtudtuk, hogy a zöldséges ragut azért választották, mert azt mindenki megeheti, még akkor is, ha valamilyen érzékenységgel (például tejcukor-, gluténérzékenységgel) él együtt, a lazackrémlevest pedig a hallal szembeni intoleranciával élők nem ehetik meg: a tejszín sem hagyományos: rizstejszínt használtak fel az elkészítéséhez.

Illatok

Ahogy beszélgetünk Lillával, főnek az ételek a lábosokban és illatuk bejárja a termet. Kíváncsi hölgyek és urak veszik körül aztalt: érdeklődnek hozzávalókról, elkészítési technikákról, receptekről – amelyeket elárult nekünk a gasztroblogger.

Fotó: Szendi Péter

Tejszínes lazackrémleves

Tejszínes lazackrémleves, elkészítése: olívaolajon megpirítjuk a fokhagymát és a 20-30 dkg-os lazacot, majd fűszerezzük: kevés metélőhagymával és amikor készre főtt, kaporral is gazdagíthatjuk az ízvilágot. Amikor a lazac szétesik, körülbelül 2 dl vizet adunk hozzá, amikor felforrt, hozzákeverjük a rizstejszínt és összeforraljuk. Amint sűrűsödni kezd, áttörjük a halat, de pépesíteni nem kell, rusztikusan darabolva mutatós étel lesz belőle. A gasztroblogger hozzátette: miután elkészült a leves, lehet tovább ízesíteni a kapor mellett fehérborssal és egy két csepp citromlével. Lilla sót nem használ, azonban, akinek az ízlése úgy diktálja, adhat hozzá egy csipetnyit. Véleménye szerint a főbb arányok megadásán túl ízlésünktől függ, hogy milyen hozzávalóból mennyit teszünk az ételhez.

Édesburgonya ragu

Az édesburgonya ragu elkészítésénél a zöldséget lila- és a vöröshagymával együtt pároljuk, addig nem adunk vizet hozzá pluszban, amíg magukból a vizet ki nem engedik. Amikor megpuhulnak a zöldségek, minimális, nagyjából egy ujjnyi vízzel öntjük fel, éppen csak hogy ellepje az édesburgonyás ragut. Az ízeket tovább lehet fokozni, beáztatott csicseriborsóval, zöldbabbal, borsóval, fűszerekkel.

Fotó: Szendi Péter

Mézeskalács

Mindenmentes mézeskalács is sült a sütőben: 75 dkg mandulaliszt, 25 dkg barnarizsliszt, laktózmentes margarin, mézeskalács fűszerkeverék, 8 evőkanál méz. A hozzávalókat összegyúrjuk, hogy egységes masszát kapjunk, majd hűtőbe vagy hűvösebb helyiségbe téve pihentetjük, végül 160 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben nyolc-tíz perc alatt kisütjük. Kedvünk szerint dekorálhatjuk: itt eritrites írókával készítettek rá díszítést. Aki sokféle érzékenységben szenved, tojásfehérje helyett csicseriborsó, vagy a fehérbab levéből pici almaecet hozzáadásával lehet írókát készíteni.

Elkészültek

Az ételek gyorsan elkészültek, a húszfős társaság alig várta, hogy kóstolhasson: először a raguból vehetett a közönség, mi sem maradtunk ki a sorból. Kellemes, összetett ízvilágú, jó állagú ételt kaptunk papírtányérainkra: az ízekre fókuszálva, érezni lehetett minden összetevő aromáját a raguban: a fűszerezés sem volt tolakodó és nem hiányzott belőle a só sem. Másodiknak a tejszínes lazackrémlevesből kaptunk kóstolót: ugyancsak páratlan ízharmónia tükröződött a falatokban. Ennél a fogásnál valamelyest érezhető volt a só hiánya – de ez ízlés kérdése, ki mennyire szokott hozzá az ízesítő használatához. A tűzről frissen levett leveshez utólag plusz kaprot adhattunk és citromot cseppenthettünk bele – tovább fokozva az ízeket. Parádés főétel felhozatalt tárt elénk Zsampach Lilla, egyhangúlag nyugtázta mindenki a teremben: ötösre vizsgáztak az ételek. A desszert maradt már csak hátra: illata ugyanolyan, íze és állaga pedig hasonló volt a semmibensemmentes, hagyományos mézeskalácséhoz. A mandula- és barnarizslisztnek köszönhetően kicsit más struktúrájú süteményt kaptunk, ám kifogástalan édességet kóstolhattunk.

Fotó: Szendi Péter

Külön-külön és menüként is jól vizsgáztak a mindenmentes ételek. Aki kételkedik, érdemes próbát tennie és kipróbálni egy-egy meglepőnek tűnő, minőségi alapanyagból készített fogást.

Idén az utolsó

A #hashtag idén utoljára jelentkezett, ám jövőre folytatják a sorozatot – tudtuk meg Horváth Zoltántól, az Agora- Művelődési-és Sportház rendezvényzervezőjétől. – Egy-két héten belül összeáll a következő féléves program, májusig bezárólag biztosan lesz havonta egy #hastag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában