Vas Népe konyha

2019.01.05. 07:00

Nem csak a gyomrot kímélik ezek a finomságok, hanem a pénztárcát is

A sok ünnep, az evés-ivás után január első napjaiban valamennyien egy pár kilóval nehezebbek vagyunk, a pénztárcánk viszont ezzel szemben általában elég sovány. Néhány rutinos háziasszonytól kértünk tanácsot: mit tegyünk ilyenkor az asztalra, ami olcsó, egyszerű hozzávalókból készül és a gyomrunkat is kíméli.

Tersztyánszky Krisztina

Séfelné Horváth Ilona kétféle salátát ajánl: ezeket húsok mellé, könnyű köretnek, de akár húsok helyett, önálló fogásként is fogyaszthatjuk. A harmadik recept a maradék sültek felhasználásához ad ötletet.

Uborkás-almás tésztasaláta (6 személyre):

Hozzávalók: 20 deka orsótészta, két nagyobb savanykás alma, egy kígyóuborka, tíz deka füstölt tarja, egy nagyobb szelet sült csirkemell. Az öntethez öt deci tejföl, öt evőkanál majonéz, egy evőkanál mustár, egy fej lila hagyma, só, bors.

Az orsótésztát megfőzzük, lehűtjük. Az almákat meghámozzuk, a kígyóuborkával együtt felkockázzuk. A tarját és a csirkemellet apró csíkokra vágjuk. A tejfölt összekeverjük a majonézzel, a mustárral, az apróra kockázott lila hagymával, kevés sóval, borssal. A sóval vigyázzunk, a főtt tészta, tarja, csirkesült is sós. A főtt tésztát, almát, uborkát összekeverjük a tejfölös masszával. Hűtőben két-három óra alatt összeérnek az ízek.

Ha a maradék sültet akarjuk felhasználni, és bővebben mérjük hozzá a húst, az alma és uborka mennyiségét is növeljük arányosan, hogy üdeségét megőrizze. Salátaágyon, almagerezdekkel, uborkával díszítve tálaljuk.

Póréhagymás almasaláta

Hozzávalók: két kisebb póréhagyma, négy alma, két nagy pohár görög joghurt, egy citrom leve.

A két póréhagymát vékonyra felkarikázzuk, enyhén besózzuk és óvatosan megkeverjük úgy, hogy a karikák szétessenek, de ne törjenek össze. Hagyjuk így állni, míg az almát előkészítjük.

A négy almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzákeverjük a póréhagymához. A két nagy pohár joghurtot összekeverjük egy citrom levével, majd az almás-póréhagymás keverékkel. Ha kissé száraznak találjuk, még teszünk hozzá joghurtot. Ha az alma nagyon édes fajta, tehetünk bele több citromlevet ízlés szerint.

Két-három órát pihentetjük hűtőszekrényben. Kiváló sültek mellé, a rántott halakhoz ideális, könnyű köret.

Töltött krumpli maradék sültekből

A hozzávalók mennyisége itt attól függ, hogy mennyi ünnepről megmaradt maradék sült húst találunk a hűtőben, mélyhűtőben. Közepes nagyságú krumplikat héjastul megfőzünk, hámozás után hosszában elvágjuk, kis késsel a közepüket kivájjuk, hogy kis csónakformát kapjunk. A kivájt krumplidarabkákat egy tepsi alján szétterítjük, erre helyezzük a kivájt krumplikat. Enyhén megsózzuk őket.

A maradék sült húst ledaráljuk, hozzáadunk mennyiségtől függően két-három lereszelt, keményre főtt tojást. Majonézzel, mustárral, két-három evőkanál tejföllel összekeverjük, szükség szerint sóval, borssal ízesítjük. Kellemesen pikáns íze legyen a majonéztől, mustártól. Ezzel a masszával megtöltjük a kis csónakokat, jól felpúpozva a tölteléket. 180 fokos sütőben átsütjük, ahogy a teteje pirulni kezd, még szórunk rá egy kis reszelt sajtot. Salátával tálaljuk.

Bársonyné Dankovics Maja receptjei azt bizonyítják: olcsó alapanyagokból is lehet nagyon finom ebédet készíteni! Nézzük részletesebben, hogy miből – és mit! (És próbáljuk ki!)

Hamis gulyás

Hozzávalók: 30 deka lecsókolbász felkarikázva, egy fej vöröshagyma apróra vágva, 3-4 közepes burgonya kockázva, két evőkanál olaj, egy kocka gulyássűrítmény, ízlés szerint ételízesítő, őrölt bors, fűszerpaprika, 3-4 darab babérlevél, másfél liter víz, egy evőkanál ecet. Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd hozzátesszük a felkarikázott kolbászt és a burgonyakockákat, majd felöntjük vízzel, és addig főzzük, míg a burgonya puha nem lesz. Ha kész, adunk hozzá egy evőkanál ecetet. Kenyérrel kínáljuk.

A másik olcsó fogás akár jöhet is a gulyás után főételnek, Maja így nevezte el:

Fodros fincsi

Hozzávalók: 300 gramm fodros tészta, hét dl tej, két kis pohár kefir, egy kis pohár tejföl, két egész tojás, reszelt citromhéj, öt deka mazsola, (ez elhagyható), öt deka cukor, öt deka ráma. Egy 16 x 25 centiméteres tepsit alaposan kivajazunk és beleigazgatjuk a nyers tésztát, rászórjuk a mazsolát. A tejet tálba öntjük, belekeverjük kézi habverővel a kefireket, a tejfölt és a cukorral kikevert tojásokat. A folyékony masszát a tésztára öntjük, előmelegített sütőben, körülbelül negyven perc alatt készre sütjük. Tartalmas leves mellé kitűnő második fogás.

Végül következzen egy laktató és finom egytálétel lapos pénztárca esetére:

Sült csirkemáj gazdagon

Hozzávalók: 50 deka csirkemáj, egy nagy fej vöröshagyma, só, bors, három evőkanál olaj, 40 deka szeletelt főtt burgonya, egy doboz gombakonzerv, 20 deka franciasaláta-alap, 5 deci víz.

A felkarikázott burgonyát az olajos, vizes tepsiben elterítjük, a megmosott csirkemájat a tetejére rakjuk. A karikára szelt hagymát, a lecsepegtetett gombát és a zöldségeket ráhalmozzuk. A zöldségeket variálhatjuk kedvünk szerint, használhatunk karfiolt, brokkolit, sárgarépát, csak ezeket előzőleg félig megfőzzük. Majd a tepsit fóliával letakarva, sütőben készre pároljuk. Bármilyen köretet adhatunk hozzá.

Horváthné Pados Teréz háztartásában soha nincs hiány sem friss almából, sem aszalt gyümölcsből, sőt lekvárt is készít ebből a jellegzetesen magyar gyümölcsből, fele­arányban birsalmával keverve. Tőle egyszerű recepteket kaptunk aszalt almából: egészségesek, olcsók és nem is terhelik túl a gyomrunkat.

Joghurtos desszert

Nem kell hozzá más, mint fejenként öt deka aszalt alma, két deci natúr joghurt és egy evőkanál zabpehely. A hozzávalókat összekeverjük, majd tíz percig a hűtőben állni hagyjuk. Máris fogyasztható. Nagyon finom nassolnivalót kapunk, ha fejenként öt deka aszalt almát összekeverünk két evőkanál bármilyen házi készítésű lekvárral, lehetőleg almalekvárral.

Kompótot aszalt gyümölcsből is készíthetünk. Cukorral, szegfűszeggel, fahéjjal ízesített vizet felforralunk, beledobunk egy főre számított öt deka aszalt almát, egy percig forraljuk. Lehűtve fogyasztjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában