Tetszetős ékszerdobozt kasírozni egészen egyszerűen is lehet

2019.01.22. 14:00

Papírt, fát és egyéb felületeket díszíthetünk: nem kell jobb családi program

Nemcsak hobbi, kiváló családi elfoglaltság is lehet a hétvégéken, ha összeülnek a szülők, gyerekek és közösen barkácsolnak, festenek, rajzolnak vagy éppen ajándékot készítenek a nagyszülőknek. Németh Zita művelődésszervezőt kérdeztük az ékszerdoboz-kasírozás rejtelmeiről. Kiderült: gyerekjáték így dekorálni.

Nemes Judit

A kicsiket lefoglalni sokszor egyszerűnek tűnik, ám néha kihívás elé állítja a gyakorlott szülőket is.

A gyerekek nagy része szívesen „bütyköl” valamit: ragaszt, összepattint, hajtogat, színez, fest – ha éppen ilyen hangulatban csípjük el az aprónépet, üljünk le velük egy asztal mellé, és alkossunk. A közös barkácsolás egyik legalapvetőbb típusa a kasírozás. A szó hangzása ellenére nem kell bonyolult dologra gondolni, mindössze bevonási technikát, a többi között fa, vászon, kartonpapír, műanyag felületre való ragasztást jelent a kasírozás – különböző anyagokkal, vagy éppen egymásra ragasztott papírcsíkokkal alakítanak ki ezzel a technikával tárgyakat. Újságpapírt ragasztóban megáztatva felvisznek különböző tárgyakra, amelyeknek a formáját megtartja, miután az áztatott papírt megszáradva levesszük az alapformáról.

A Varga család szabadidejében szívesen alkot, ezért keresték föl az agorás bütyköldét is. A gyerekek fejlődnek, a szülők kikapcsolódnak Fotók: Unger Tamás

Németh Zita művelődésszervezőt az ékszerdoboz kasírozásának rejtelmeiről kérdeztük. – A legegyszerűbb, ha kész alapokkal dolgozunk, különböző formájúakat és méretűeket lehet beszerezni: kör, szív, hagyományos téglalap stb. – ezeket tehetjük egyedivé például kasírozással –, tudtuk meg Zitától, aki hozzátette, hogy az általa vezetett foglalkozáson például rizspapírral dolgoznak a résztvevők, mert ezt az anyagot könnyen, szépen fel lehet vinni más felületre. – Úgy lesz szép a díszítendő doboz, ha nem egy papírral vonják be, hanem apró darabokra tépkednek különböző, ám színben egymáshoz illő lapokat – tette hozzá a művelődésszervező. A felvitel során ügyelni kell arra, hogy szépen fedjék egymást a megragasztózott fecnik és minden egyes, ragasztóval felvitt darabot alaposan rásimogassunk a felületre. A rögzítéshez – papírt papírra vagy papírt fára esetben fa- vagy decoupage ragasztót lehet használni. Fordítva – ha a felületet ragasztjuk be először, arra tesszük a papírdarabokat – nem lesz olyan szép az eredmény, a papírdarabok nem biztos, hogy teljes felületen tapadnak rá az alapra. Amikor minden négyzetmillimétert befedtünk a papírdarabokkal, vízzel hígított ragasztóval célszerű átkenni: – Meglehetősen híg ragasztóval szoktuk átkenni, ezáltal fényes lesz a papír, megkeményedik és tartós lesz a felülete.

Rizspapírral a szívecskedoboz is könnyedén földobható – íme a kasírozás rejtelmei a sportházban

A doboz alsó és fedő részét külön célszerű bevonni, száradás után helyezhető egybe a két elem, akkor nem ragad össze, nem mozdulnak el a helyükről az egyszer már felvitt darabok. A díszítésnek ezzel még nincs vége, a kompozíciót gombokkal, flitterekkel, fából kivágott lapokkal, pici kövekkel tovább csinosíthatjuk – számolni kell azonban azzal, hogy rögzítésükhöz más-más ragasztót kell használni: – A nagyobb díszeket ragasztópisztollyal tesszük rá, a kis flitterekhez meg van hobbiboltokban beszerezhető úgynevezett flitterragasztó – fűzte hozzá Németh Zita. Rizspapír helyett használhatunk szalvétát is a dekoráláshoz, vagy olyan papírlapokat, amelyek nem olyan kemények, könnyen simíthatóak, téphetőek – mint például az újságpapír, amely a kasírozás egyik legalapvetőbb eszköze.

Németh Zita elmondta: a legkisebbek is ügyesen el tudják készíteni, hiszen ecsettel a ragasztót fel tudják kenni, ha van szülői segítség, akkor korrigálni is tudják az előforduló szépséghibákat. A fa- és a decoupage ragasztó is színtelenné válik egy idő után – így aztán, ha esetleg valahova több jutott belőle a kelleténél, ott sem lesz feltűnő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!