életmód

2019.01.23. 07:00

Sokkal gyakoribb a hemokromatózis mint gondolták

A kutatók most bebizonyították, hogy a „csendes betegség”, amely májelégtelenséget, cukorbetegséget és súlyos ízületi gyulladást okozhat, sokkal gyakrabban fordulhat elő, mint korábban gondolták. A hemokromatózis miatt a szervezet túl sok vasat szív fel az ételekből. Ez kezelés nélkül súlyos szövődményekhez vezethet. Ez az állapot akár hússzor több embert is érinthet, mint azt korábban feltételezték.

Lakosi Gabriella

A hemokromatózis az Egyesült Királyság leggyakoribb genetikai rendellenességének tekinthető, amely egy hibás gén miatt alakul ki. Ez apai és anyai ágon is öröklődhet.

Eddig úgy vélték, százból egy hordozónál mutatkoznak komolyabb tünetek. Az új kutatások azonban azt sugallták, hogy a valódi szint sokkal magasabb. Tízből egy nőnél és minden ötödik férfinál okozhat problémát azok közül, akik öröklik a hibás gént.

A hemokromatózis az egyik leggyakoribb genetikai rendellenesség
Illusztráció: Shutterstock

David Melzer professzort, a kutatás vezetőjét megdöbbentette az eredmény. – Megmutattuk, hogy az örökletes hemokromatózis valójában sokkal gyakoribb – mondta. Hozzátette: a betegség könnyen kezelhető korai stádiumban, de nagyon nehéz időben kimutatni. – Csak későn diagnosztizálható, amikor már sok kárt okozott a kór. Ezért ekkor a kezelés már kevésbé hatékony – tette hozzá. Az elváltozásnak kezdetben nincsenek észrevehető tünetei, ezért az érintettek általában nincsenek is tudatában betegségüknek. Ennek hátterében többek között az áll, hogy a szervezet tíz-tizenöt grammos vastartalma mellett még nem észlelhetők panaszok, bár a máj szövettani vizsgálatával a sejtekben már kimutatható a vasfelhalmozódás. Az első tünetek legkorábban húszéves, de általában negyven-hatvanéves kor után mutatkoznak meg. Azután az állapot szervi károsodásokhoz vezet: cukorbetegség, a bőr sötét elszíneződése, májzsugor, ízületi fájdalom, szívelégtelenség, hormonális zavarok.

Az Egyesült Királyság Nemzeti Szűrőbizottsága a rutinszerű hároméves felülvizsgálat részeként ezentúl a hemokromatózis vizsgálatára is nagyobb hangsúlyt fektet majd – írja a BBC.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!