A kulcs a kommunikáció

2019.01.20. 10:00

Visszatérés a munka világába

Ha az anyának szándékában áll a szülés után is dolgozni, érdemes minél hamarabb felvennie a kapcsolatot a korábbi munkahelyével, megkezdeni a tárgyalásokat a visszatéréséről.

VN

A visszatérő kismama bérét nem csökkenthetik

Fotó: Shutterstock

Ez akkor a legkönnyebb, ha a munkáltató a kismama helyettesítésére határozott időre vett fel valakit a pozícióba. Így a helyettes jogviszonya megszűnik, a visszavárt anyuka pedig újra felveszi a munkát a korábbi munkakörében. Fontos, hogy együttműködő legyen a várandós kismama: ha nyílt a kommunikációja a munkaadóval, akkor mindkét fél tud tervezni.

A visszatérő kismama bérét nem csökkenthetik
Fotó: Shutterstock

Amikor a kismama eldöntötte, hogy visszamegy dolgozni, hivatalosan be kell jelentenie a fizetés nélküli szabadság megszakítását a munkáltatónak. A visszatérő kismama bérét nem csökkenthetik, legfeljebb a részmunkaidővel arányosan. Figyelembe kell venni, hogy az azonos munkakörben foglalkoztatottaknál milyen béremelés történt. Ha nincs összehasonlítható helyzet, akkor a munkáltatónál végrehajtott, éves átlagos béremelést, beleértve a kiegészítő elemeket is. Az anyasági távollét alatt ki nem vett szabadságokat ki kell adni, és ha a munkaviszony megszűnik, ki kell fizetni – tudtuk meg Jagodits Zsuzsától, a Savaria Család és Karrier Pont kommunikációs munkatársától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában