Szárítmányok helyett már frisset!

2019.03.24. 11:30

A tavaszi fáradtság a kevés napfény és az elégtelen vitaminbevitel következménye

A természet gondoskodik arról, hogy tavasszal már feltölthessük a vitaminkészleteinket. Ha tudjuk, merre kell keresni, kimeríthetetlen az erdők-mezők kincsestára, ilyenkor már nem kell szárítmányokhoz fordulni.

Lakosi Gabriella

Bakos György kertész mutatja a friss hajtású gyógynövényeket –kertjében 250 katalogizált növényt gondoz

Fotó: Unger Tamás

Az idén nagyon korán elkezdett tavaszodni. Az hogy közben néhány napra hűvösebb az idő, nem állítja meg a természet ébredését. A télutón a valódi jázmin az első, ami a hó alatt kezd virágozni. Most gyönyörű színes dísze a kertnek. Ha pedig ez a növény szinte virít, az azt jelenti: itt a tavasz – mondja Bakos György kertész.

A gyógynövényeknél a vegetációs időn túl is használunk szárítmányokat. Addig, míg a megfelelő zöld variáció nincs meg. Utána már jobb, ha a frisset keressük. Levendulát, rozmaringot nem szedhetünk még, viszont jól hajt a citromfű, a metélőhagyma, a kínai hagyma és a csalán.

Megindultak azok a növények is, amelyek átteleltek. Szépen növöget a petrezselyem, a metélő- és a gumós zeller, jól hajtanak a hagymafélék, már lehet találkozni kikelt fokhagymával. És ezek is mind gyógynövénynek számítanak, hiszen mindnek van valamilyen pozitív élettani hatása – hívja fel a figyelmet a szakértő.

Az első, amit idén behoztunk a kertből, az a metélőhagyma volt – tudjuk meg Bakos Györgytől. – De a medvehagymát is lehet ilyenkor szüretelni. Vigyázzunk, hogy ne keverjük össze a gyöngyvirággal! A legbiztosabb módszer, ha kicsit megdörzsöljük, majd megszagoljuk a levelet. Ha fokhagymaszagot áraszt, akkor medvehagymát találtunk. Ha nem, akkor mérgező levelekkel van dolgunk.

Ilyenkor érdemes figyelni arra, hogy elsőbbséget élvezzenek a zöld ehető lombú zöldségfélék vagy a gyógynövények. Ezeket használhatjuk turmixhoz is.

Bakos György kertész mutatja a friss hajtású gyógynövényeket –kertjében 250 katalogizált növényt gondoz
Fotó: Unger Tamás

Bakos György receptet is ajánl ehhez: frissítő italunkhoz fele-fele arányban teszünk almát és összeválogatott friss zöldeket. Utóbbi részt csalánból, zellerlevélből, petrezselyemből és citromfűből készíthetjük. Ha szeretjük az extra ízeket és pikáns finomságra vágyunk, akkor tehetünk hozzá egy kis medvehagymát is. Ezt kis vízzel felengedve és összeturmixolva csodás vitaminbombát kapunk.

A tavaszi fáradtság ugyanis a kevés napfény és az elégtelen vitaminbevitel következménye. Drágák a zöldségek, sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy szezonon kívül is változatosan étkezzenek – vélekedik a szakértő. A zöld fűszerek és gyógynövények kimeríthetetlen vitaminforrások és bárhol megtalálhatók a természetben. Arra viszont oda kell figyelni, hogy utak mellett vagy természetvédelmi területen ne gyűjtsünk semmit, a Kőszegi-­hegyről például még egy követ sem szabadna hazavinni. Nem csak az emberekre vannak jó hatással a tavaszi hajtások, gyógy- vagy fűszernövények, konyhakerti zöldségfélék. Megfigyelhető, hogy például a kecskék is szívesen legelik ezeket.

Az a tej pedig, amit akkor adnak ezek az állatok, ha sok medvehagymát találtak, sokkal finomabb az átlagosnál – teszi hozzá a kőszegi kertész. Ő sem érzi a tavaszi fáradtságot, aminek valószínűleg az az oka, hogy télen is minden napját a kertben kezdi, ahol majdnem 250 különböző, katalogizált növényt gondoz. Mindent megkóstol, ami nem mérgező. A feketeribizli, a szamóca, a szeder és a málna leveleiből is készít teát. De van a kertben ötízű gyümölcs vagy rózsaszín bodza is.

Csalánt, snidlinget és medvehagymát akár cserépben is nevelhet az, akinek nincs kertje. Arra viszont oda kell figyelni, hogy hová tesszük a növényeket. A lakásban nincs jó helyük, az erkélyeken viszont szépen megélnek. Kizáró ok, ha a környéken nagy a forgalom. Ilyenkor ugyanis a benzin ólomtartalmát magukba szívhatják a fejlődő levelek, azt pedig már nem jó elfogyasztani.

Ami a szabadban megterem, az a cserépben is. Feltéve, ha a föld jól van kondicionálva. Bakos György a kertjében nem használ kemikáliákat, csak istállótrágyát és komposztot. Utóbbit akár egy erkélyen is elkészíthetjük, hogy újra életet adjunk a hulladéknak – fogalmaz. Ehhez hetven-harminc arányban kell száraz és zöld anyagot összedarálni és kicsit beoltani régi földdel vagy komposzttal. Erre mindenki képes. Az erkélyen egy 10-15 literes vödör is elég hozzá. Ebbe folyamatosan tegyük a kávézaccot, a teafüvet, a zöldség- és gyümölcsmaradékot. A saját készítésű komposzt mindig legyen nedves – hangzik el a jó tanács.

Ez 3-12 hónap alatt összeérik, és akkor újratuningolhatjuk a talajt. Ha egy-két négyzetméteren termesztünk növényeket, akkor egy felmosóvödörnyi komposzttal elláthatjuk szinte az egész „kiskertet”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában