Csecsemőfürdetés: sok a tévhit

2019.03.23. 15:30

Fontos az óvatosság: sose hagyjuk közvetlen felügyelet nélkül a babát a vízben!

Hogyan fürdessük az újszülött babát? Mikortól érdemes kezdeni a babaúszást? Hány hónapos kortól strandolhatnak a legkisebbek? – gyermekorvos tanácsát kértük, aki egy dolgot az elején leszögezett: egy pillanatra sem szabad magukra hagynunk a legkisebbeket.

Tóth Kata

A fürdés gyakoriságát három-négy hónapos kortól sűríthetjük Fotó: Schutterstock

A babák és a víz „kapcsolatát” az egyes országok kulturális hagyományai, szokásai, higiénés körülményei is befolyásolják. Jó példája ennek a csecsemők fürdetése, igaz, ebben is változtak a tudományos ajánlások, mondja dr. Pölöskey Péter csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos. Míg néhány évtizede a csecsemőket minden nap fürdették, ma a javaslat szerint nem szabad őket kezdetben sokszor és sokáig fürdetni, mivel a bőrük vékony, könnyen veszít hőt és folyadékot, könnyebben bejutnak rajta a kórokozók és nincs olyan felületi zsírtartalma, ami plusz védettséget ad. – Egy újszülöttet elég heti kétszer-háromszor fürdetni, mosdószer nélkül, csak megfelelő hőmérsékletű csapvizet használva. A gyakoriságot sűríthetjük a harmadik, negyedik hónaptól a család és a baba ízlése szerint, hogy végül elérjük a napi egyszeri fürdetést. A pancsolás akkor se legyen túl hosszadalmas, és ne legyen túl forró a víz. Néhány hetes, egy hónapos kortól lehet illat- és kozmetikummentes fürdetőt használni.

A fürdés gyakoriságát három-négy hónapos kortól sűríthetjük Fotó: Schutterstock

A babaúszás három hónapos kortól ajánlott, érdemes akkor elkezdeni, mert a veleszületett búvárreflex hat-kilenc hónapos kor között leépül. Pölöskey Péter hangsúlyozza: a védőoltásoktól teljesen függetlenül elkezdhető. Kezdetben tíz perc, később fél óra vízben tartózkodás elég.

Dr. Pölöskey Péter gyermekgyógyász szakorvos Fotó: UT

Felvetődik még a kérdés: érdemes-e úszni tanítani a gyerekeket egy- és négyéves koruk között? A szakember szerint tanítani lehet őket, de ez nem jelenti, hogy tényleg tudnak úszni és biztonságban vannak a vízben. Kérdés az is, hogy mivel fertőtlenítik a vizet. Zárt uszodában, ahol klóros a víz, klórtartalmú pára képződik, az egyéves kor alatt bevitt gyerekeknél a légúti betegségek, a hörgőcskegyulladás, főleg télen sokkal gyakoribb. Kilenc-tíz hónapos korukban már biztosan ülnek a gyerekek, karúszóval bátran bevihetők a medencébe. A természetes vizek itthon kimondottan jó minőségűek, nyugodtan kipróbálhatók féléves kortól. Akár kádban, akár medencében, akár természetes vízben fürdik a gyermek, sose hagyjuk közvetlen felügyelet nélkül, néhány másodpercre sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában