Trend a fókuszban

2019.03.30. 07:00

Nőtt a terek alapterülete, új funkciókkal bővültek a helyiségek a családi házaknál

Ki ne álmodozott volna már arról, ha lenne megfelelő anyagi kerete, hogy milyen családi házat építtetne. Bár ezek, csak fejben lévő tervek, gyakorlati megvalósulás esetén sok hasonlóság lenne bennük, a trendek ugyanis ma is jelen vannak, és jelentős összefüggésben állnak az igényekkel.

Nemes Judit

Fotó: a szerző

Korábban már írtunk arról, hogy a megelőző évtizedekben épült családi házak építészeti jellegzetességei alapján nagy pontossággal ki lehetett találni építésének idejét. Varga Rita építészmérnök volt segítségünkre, hogy meg tudjuk határozni, melyek napjaink vezető irányzatai, milyen tulajdonságok alapján alakítják otthonaikat azok, akik mostanában adják a fejüket álmaik otthonainak megvalósítására.

- Teljesen vegyes a kép: igénylik jelenleg is a „mediterrán” stílust, és a klasszikus, kontyolt nyeregtetős földszintes, és emeletes házakat is. Divatos, a modern lapostetős, félnyeregtetős kialakítás, és ugyanúgy megállják a helyüket a népies, parasztház jellegű házak is, természetesen picit modernizálva. Most szinte minden stílus jelen van, és ez látszik is sokfelé az utcaképen. A legtöbben kész elképzelésekkel keresik meg a felkért építészmérnököt, kb. 20 százaléka a megrendelőknek az, aki tanácstalan a házának kivitelezésével kapcsolatban –még az építőanyaggal kapcsolatban is: könnyűszerkezetes, favázas, acélvázas, polisztirol elemes vagy tégla legyen. Manapság az internet világában szinte mindenki online tájékozódik, ez alól a házépítés sem kivétel: sokan alaprajzot hoznak, vagy papíron egy vonalas rajzot.

Varga Rita szerint a legkonstruktívabb akkor a megbeszélés, ha az építtetők listaszerűen összeírják, mire van szükségük a házban, milyen szempontok fontosak nekik. Nem kell rajzolni, inkább gondolataikat, érzéseiket vessék papírra. Fotókat, részletképeket gyűjthetnek a nekik tetsző házakról, amiből majd körvonalazódni tud a konkrét elképzelésük, amit aztán a tervezőnek kell formába öntenie... Általában az első beszélgetés a házról, közel három órás szokott lenni. Abban, hogy hány gyereket terveznek, hogy hány hálószoba legyen, határozottak – emelte ki az építészmérnök. Van azonban a lakásnak egy olyan nagyobb szeglete, amiben sok variáció rejlik, ez pedig a konyha-étkező-nappali kapcsolat. Mostanában ismét azok az elképzelések jelennek meg legtöbbször, hogy a konyha leválasztható legyen. – Sokan rájöttek arra, hogy az amerikai konyha nagyon szép az újságokban és a fotókon, de az életben azért annyira nem praktikus. Helyette egyre gyakrabban külön helyiségként kérik a konyhát, ám az étkezővel való összenyitás lehetősége legyen megoldható, akár egy tolóajtóval.

Fotó: a szerző

Varga Rita kiemelte: nagyon sokan szeretnének konyhaszigetet, de azt kevesen tartják szem előtt, hogy ez a konyha alapterületének jelentős megnövekedésével jár, mivel nemcsak el kell helyezni benne a szigetet, és kell hely arra is, hogy körbejárható legyen. Általában a konyhánál szokott kompromisszum lenni egy kisebb, praktikusabb megoldás, akár U-alakú elrendezéssel – fűzte hozzá. Étkezők esetében két lehetőség adódik: vagy az étkező és a nappali van egy légtérben, és a konyha külön, vagy az étkező és a konyha van egyben, a nappali külön. Az utóbbi a szakember szerint azért problémásabb, mert a konyha általában kisebb alapterületű helyiség: ha összegyűlik a család, akkor nem lesz elég hely mindenkinek. A gyakorlat inkább az szokott lenni, hogy a konyha a különálló. A háló és a gyerekszobák is tágasabbak lettek, legalábbis a saját családi házat építők körében. Négy-öt négyzetméteres gardrób helyiségre is van igény. Sokan kérnek hálószobából nyílót, bár szerintem egyszerűbb, ha a tiszta ruhák miatt nem kell átmenni a hálószobán, hanem azonnal, a folyosóról hozzájuk lehet jutni.

Persze célszerű, ha a gardrób a hálószobák mellett van elhelyezve. A fürdőszobáknál a sarokkád ideje leáldozóban van. Tapasztalataim szerint, akinek egyszer sarokkádja volt, legközelebb hagyományosat kér: előbbit ugyanis nehezebb takarítani és sok víz kell a feltöltéshez, ha valaki egy jót szeretne mártózni a kádban. Méreteket tekintve most inkább 80x180-as „normál” alakú kádakat szereltetnek be. A mosdóknál jellemzően „két helyes”, hosszabb pultot kérnek: míg a férj borotválkozik, addig a feleség is hozzá tud férni a tükörhöz. Napjainkban, a családi házban min. két WC van: egy a vendégek számára, ami kibővülhet akár egy vendégzuhanyzóval is – amit természetesen a háziak is használnak, ha valaki kiszorulna a számukra fenntartott fürdőszobából.

- A mosókonyha, mint helyiség mindig szerepelt a tervekben, csak talán a jelentősége nőtt meg. A mosókonyha rejti általában a fűtést, a gépészetet, a mosó- és szárítógép mellett. Ide rendszerint egy gazdasági kijáratot is szoktam javasolni, hogy a kertből piszkos lábbal, a kerti munkák után, vagy a gyerekeknek ne kelljen végigsétálni a lakáson, hanem ebben a helyiségben tudják levetni a sáros cipőt, ruhát – mondta el Varga Rita. Az előterek is megnőttek: itt tárolják sokszor a babakocsit, így azt is bele kell kalkulálni a méretek meghatározásába. A fedett teraszok négyzetmétere is megnövekedett: kell hely már egy étkezőasztalnak, és akár egy kerti ülőgarnitúrának is. Célszerű a nyári melegben is jól használható teraszt tervezni: keletre, dél-keletre praktikus tájolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában