HIRDETÉS

2019.04.04. 12:26

Anya leszek! – számold ki a baba érkezésének időpontját!

A kis pocaklakó érkezése rendszerint az egész családot lázba hozza. A párok izgatottan várják, milyen nemű lesz a baba, és a legtöbben igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a kilenc hónap során minden rendben menjen a kicsi fejlődésével.

Az anyaságra való felkészülés azonban nem csak a terhes vitaminok szedéséből és a rendszeres orvos látogatásból áll. Ennél sokkal többet követel meg a dolog, hiszen az anya testi és lelki egészsége nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy a 40 hét és az utána következő időszak is zökkenőmentes legyen. A pszichés egyensúlyra sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fordítani, mint azt a legtöbben teszik, hiszen a későbbi helytállás múlhat azon, mennyire van rendben a kismama gondolatban, lelkileg.

Az utolsó menstruáció a döntő

A Nutriklub.hu születési naptára nagy segítség lehet azok számára, akik már az első teszt elvégzésekor szeretnék kiszámolni, mikor érkezik a kis pocaklakó. Fontos tudni, hogy a döntő az utolsó menstruáció első napja szokott lenni, és a terhességi kalkulátorok is ez alapján számolnak. Ugyan a WHO szerint a szülés általában a 37. és a 40. hét között történik meg a legtöbbször, de a szakemberek is az ideális 40 héttel számolnak akkor, ha a szülés napja kerül kiírásra. Érdemes tehát egyébként is menstruációs naptárat vezetni, hiszen így nem csak az aktuálisan érkező vérzésre készülhetsz fel, hanem tisztában lehetsz termékeny napjaiddal, ezzel a gyermekvállalást tervezve. Persze tény az is, hogy ha pontosan tudod, mikor menstruáltál utoljára, akkor átlátható képet kaphatsz Te és orvosod is arról, mikor voltál utoljára termékeny, s mikor kerülhetett sor a megtermékenyítésre.

Készülj lélekben és testben!

Ha a várandósság heteiről van szó, akkor az egészségmegőrzés kiemelt jelentőséggel bír. Sokan vannak, akik előre tervezik a babát, és ennek megfelelően a szükséges vitaminokat már a terhesség előtt szedni kezdik. Fontos, hogy amennyiben túlsúllyal küzdesz, szabadulj meg attól, hiszen a baba is egyszerűbben kihordható lesz akkor, ha nem kell még a plusz kilókat is magadon cipelned. Nem utolsó sorban egészségügyi értékeid apropóján sem mindegy, mennyit mutat a lélek.

Tested felkészítése mellett azonban pszichés állapotodra is érdemes hangsúlyt helyezned. Bár a terhesség idején számíthatsz a hormonok hullámvasútjára, de ha van egy biztos alap, ami segít elviselni és normalizálni a helyzetet, akkor jó eséllyel kiegyensúlyozottan zajlik majd a kilenc hónap.

Zöld széklet? Ilyenre is számíthatsz!

S ha már a kiegyensúlyozottságról esett szó, arra bizony nagy szükséged lesz az éjszakai felkelések, pelenkázások és az apróságra való felügyelés során. Anyaként sokan vannak úgy, hogy a normálistól eltérőnek tűnő, legkisebb változásoktól is megijednek. Tipikusan ilyen lehet a széklet színének megváltozása. Az újszülött székletét több tényező is befolyásolja az életkortól kezdve az aktuális egészségi állapoton keresztül az elfogyasztott táplálékig. A normálisnak mondható sárgás és barnás szín helyett azonban szülőként zöld színnel is szembetalálhatjuk magunkat a pelusban. De vajon tényleg ijedtségre kell, hogy okot adjon ez? Ezt jó tudni a zöld székletről.

A zöld szín hátterében akár teljesen természetes dolgok is állhatnak, így például a zöldségek, bizonyos vírusfertőzések, vagy akár a kismama által elfogyasztott tejtermékek is. Itt kerül képbe azonban az, hogy kismamaként korántsem mindegy, milyen ételek kerülnek a tányérra. A szoptatás időszakában különös figyelmet érdemel mindez. A tejtermékek és a tej fogyasztása akár zöld székletet is okozhatnak, ezért érdemes egy próbát tenni azzal, hogy az anyuka ezeket az alapanyagokat kerüli. A tehéntej alapú élelmiszerekre allergiás reakció jelentkezhet ugyanis a kicsinél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában