2019.04.07. 07:00
Különdíjas sonkás kosárkák – Noszek Teréz receptje
A borkorcsolyák versenyében a kőszegi Noszek Teréznek két süteményét díjazták: a sajtos rúd a második lett, a sonkás kosárka különdíjat kapott.
A zsűri különdíjjal ismerte el a sonkás kosárká
Fotó: Ohr Tibor
Hozzávalók a sonkás kosárka a tésztájához: 35 dkg liszt, 20 dkg vaj, 3 evőkanál tejföl, 1 teáskanál só, hideg víz. A töltelékhez: 2 tojás, 15 dkg gépsonka, 1 dl tejföl, 15 dkg reszelt sajt, 1 csokor aprított petrezselyem.
A hozzávalókat annyi hideg vízzel összegyúrjuk, hogy jól formálható tésztát kapjunk, amiből 25 g-os golyókat formázunk, kör alakúra lapítjuk, és kibéleljük a kosárka formákat. A töltelékhez felkockázzuk a sonkát és összekeverjük a többi hozzávalóval. Megtöltjük a kosárkákat és előmelegített 180 fokos sütőben pirosra sütjük.
Hozzávalók a sajtos rúdhoz: 30 dkg liszt, 30 dkg Rama,
30 dkg túró, 1 evőkanál só. A tetejére: 1 tojás, parmezán és ementáli sajt.
A liszttel elmorzsoljuk a Ramát, hozzáadjuk a sót, a túrót, jól összegyúrjuk. Fél centi vastagságúra nyújtjuk, felvágjuk rudakká. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejüket tojással kenjük, megszórjuk reszelt parmezán és ementáli sajt keverékével. 180 fokon 25 perc alatt aranybarnára sütjük.