vas népe konyhája

2019.05.05. 07:00

Tüzes déli ízek a grillrácsról

A szelethúsok és grillnyársak mellett nagyon népszerűek napjainkban a darált húsból készült rudacskák, csevapcsicsák, pljeszkavicák és társaik.

Tersztyánszky Krisztina

Novák Emil is gyakran készít csevapcsicsát Fotó: Unger Tamás

A délszláv tájakon népszerű rudacskáknak talán a legalapvetőbb szabálya, hogy többféle darált húsból kell készülniük. Lényeges, hogy legyen köztük marhahús, de ha hozzá tudunk jutni, egy kevés báránnyal is gazdagíthatjuk. A húsféleségek közül nem muszáj a legszárazabbat választani, sőt, és ajánlatos őket kétszer egymás után ledarálni. A keverékbe mindig tegyünk egy kevéske szódabikarbónát. Steffel Csaba szentgotthárdi gasztroblogger így készíti a csevapcsicsát. Hozzávalók: 50 dkg darált sertéslapocka, 30 dkg darált marhahús, két gerezd zúzott fokhagyma, Három evőkanál jéghideg víz, egy csapott mokkáskanál szódabikarbóna, rozmaring, borsikafű, só, bors.

Novák Emil is gyakran készít csevapcsicsát Fotó: Unger Tamás

A darált húsokat összekeverjük, majd hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk, ízlés szerint. A három evőkanálnyi jéghideg vízben elkeverjük a szódabikarbónát, rálocsoljuk a húsra, és alaposan, 5-8 perc alatt egybegyúrjuk. Egy-két órát pihentetjük, hogy az ízek jól összeérjenek, majd vizes kézzel körülbelül ujjnyi rudacskákat formázunk belőle, és grillrácson lassan, többször megforgatva megsütjük.

A rudacskákat süthetjük hurkapálcára vagy nyársra húzva is. Sütés közben érdemes olajjal kenegetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában