Reszelős meggyes lepény

2019.06.16. 07:00

Indul a meggyszezon – jó alapanyag desszertekhez

Hozzávalók a reszelős meggyes lepényhez: 50 deka liszt, 2 egész tojás, egy csomag sütőpor, 15 deka cukor, 25 deka margarin, körülbelül 70 deka meggy, darált dió, zsemlemorzsa.

Tersztyánszky Krisztina

Vaníliás cukorral meghinthetjük a tetejét Fotó: Mindmegette.hu

A tojásokat kettévesszük. A meggyet kimagozzuk. A liszthez hozzákeverjük a sütőport, majd a lisztet, a tojások sárgáját, a cukrot és a margarint jól összegyúrjuk. A tészta ekkor még eléggé törik, így ha nem állna össze, adhatunk hozzá kevés tejet vagy tejfölt.

A tészta kétharmad részét kinyújtjuk, és egy körülbelül 32x32 centméteres tepsibe helyezzük, a tetejére pedig átszitált zsemlemorzsát szórunk, hogy felszívja a felesleges nedvességet. Erre jön a kimagozott meggy, majd egy kevés darált dió és cukor keverékével meghintjük a meggyet. A két tojásfehérjét kemény habbá verjük, ízlés szerint cukrot és darált diót tehetünk bele, majd ezt a habot szintén rákenjük a meggyre. Ezután elővesszük a tészta megmaradt egyharmad részét, és nagylyukú reszelővel a habréteg tetejére reszeljük.

Vaníliás cukorral meghinthetjük a tetejét Fotó: Mindmegette.hu

Előmelegített sütőben, gázsütő esetén 3-4 fokozaton körülbelül 30 percig sütjük. Még melegen vaníliás cukorral meghintjük, nagy kockákra vágva tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában