A megye 7 csodája

2019.08.29. 07:00

Ötszázféle növény a szelestei arborétumban

Augusztus 8. és 30. között szavazhatják meg olvasóink Vas megye hét legszebb természeti csodáját. Mindennap bemutatunk egyet a húsz jelölt közül, ma a szelestei arborétumot.

VN

Gróf Festetich Andor alapította az eredetileg fás-ligetes növénykertet, amelyet az angol tájkertépítési hagyományok alapján terveztek meg Fotó: Horváth Balázs

Az elmúlt hónapban arra biztattuk olvasóinkat, jelöljenek olyan természeti látnivalókat, képződményeket, amelyeket különlegesnek tartanak. A beküldött jelölések alapján húsz csodát mutatunk be, naponta egyet-egyet ábécésorrendben. Olvasóink augusztus 8. és 30. között szavazhatnak a lapunkban megjelenő szavazó­szelvényeken.

A nyomtatott sajtóban megjelent lapokon szavazók között kisorsolunk egy darab két személyre, két éjszakára szóló wellnesspihenést a Hotel Caramellbe. Az interneten is lehet szavazni, játékunkat a vaol.hu portálunkon lehet megtalálni. Az online szavazók között a megyéket összevonva kisorsolunk egy darab 200 ezer forint értékű utazási utalványt.

Gróf Festetich Andor alapította az eredetileg fás-ligetes növénykertet, amelyet az angol tájkertépítési hagyományok alapján terveztek meg Fotó: Horváth Balázs

A szelestei arborétumot gróf Festetich Andor alapította 1873-ban. Az akkoriban fás-­ligetes és szabad területekkel létrehozott növénykertet az angol tájkertépítési hagyományok alapján tervezték meg a 13 hektáros területen a Bécsi Világkiállításon vásárolt növényekkel. Az azóta országosan védett kategóriába sorolt arborétum következő gazdája Baich Mihály lett, aki megalapozta mai arcát: fenyőket, tiszafákat, hársakat és gesztenyeféléket telepíttetett a kertbe, ami igazi felüdülés azoknak, akik kiszabadulnának a hétköznapok monoton rendjéből. Nem csak fafélék között lehet nézelődni, évelő lágyszárúak is ontják szirmai­kat a területen: liliomféléket, nárciszokat, szellőrózsákat, harangvirágokat és ritkaságszámba menő virágokat lehet felfedezni az összesen ötszázféle növény között. Különlegessége a parknak, hogy föld alatti sziklakertet is találtak benne az egyik átépítéskor. A kert délnyugati részén kastély található, amely szállodaként és termálfürdőként működik napjainkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában