Fontos, hatásos

2019.09.09. 17:30

Arcápolás tinédzserkorban – Ha nem kezeljük, nyomai egy életen át megmaradnak

Tinikorban is fontos az arcápolás. Már egy kevés odafigyeléssel megelőzhetők a pattanások okozta hegek, amelyek különben egy életen át nyomot hagynak.

Lakosi Gabriella

Sulyokné Nagy Judit a szakszerűség híve. Azt mondja, a serdülőknek nem kell tartaniuk attól, hogy a beavatkozás fájdalmas lesz, irritációt okoz: ha jó kezekbe kerül az ember, ennek nem szabad megtörténnie. Ha túlságosan gyulladt és aknés a tini bőre – vagyis a kozmetikai kezelés nem segít –, akkor a kozmetikus bőrgyógyászhoz irányítja a pácienst.

Fotó: Horváth Balázs

A legkisebbeknek a fényvédelmen kívül nem igényel más terméket az arcbőre. Amikor viszont elkezdődnek a hormonális változások, már ki kell alakítani egy napi rutint. Ezzel tisztán tartható a bőr.

Érdemes ilyenkor egy arclemosót, egy alkoholmentes tonikot és valamilyen egyszerű arckrémet vásárolni. Fiatal korban még nincs szükség különleges összetevőkre, nem kell mélyen a pénztárcába nyúlni ezekért a termékekért – mondja Sulyokné Nagy Judit kozmetikus.

A mai biztonsági előírások miatt már a drogériában kapható legolcsóbb termékek is biztonságosak. Sokszor a nagyon jó hatásfokkal rendelkező, de igen kedvező árú termékeket a boltok alsó polcain találjuk, érdemes errefelé is keresgélni. Az arctisztítás, tonizálás és hidratálás akkor a leghatásosabb, ha napi kétszer, reggel és este is szakítunk rá időt.

Ezenkívül jó, ha heti egyszer valamilyen gyengéd hámlasztót is használunk. Akinek problémásabb a bőre és van hozzá türelme, az arcmaszkokat is kipróbálhatja.

Sulyokné Nagy Judit a szakszerűség híve. Azt mondja, a serdülőknek nem kell tartaniuk attól, hogy a beavatkozás fájdalmas lesz, irritációt okoz: ha jó kezekbe kerül az ember, ennek nem szabad megtörténnie. Ha túlságosan gyulladt és aknés a tini bőre – vagyis a kozmetikai kezelés nem segít –, akkor a kozmetikus bőrgyógyászhoz irányítja a pácienst.
Fotók: Horváth Balázs

A kozmetikai látogatásokat is el lehet kezdeni nem sokkal tízéves kor felett. A gyerekek sokszor érnek az arcukhoz, a stresszes iskolai napok alatt pedig hajlamosak elkaparni a kisebb mitesszereket, pattanásokat. A bőr állapotán sokat javíthat, ha néhány havonta szakember alaposan megtisztítja.

Az első ilyen kezelések nagyon fontosak. Sokan félnek ilyenkor, azt gondolják, fájdalmas lesz vagy sokáig bőrirritációt okoz a kozmetikai beavatkozás. Pedig ennek – ha megfelelő emberhez fordulunk – nem szabad így lennie.

A tinikor velejárója a zsíros bőr. Ha ezzel küzd a fiatal, akkor sem szabad elfeledkezni a hidratálásról. Kerüljük a túlszárítást is. A zsíros bőrre ajánlott termékek közül soknak vannak olyan összetevői, ami ehhez vezethet. Ha ezeket használjuk, a bőr védekezni kezd és csak még több olajat termel. A fiatalkori sminkelést semmiképpen nem ajánlja a szakember, de azt mondja: ha valakinek komoly önbizalom-problémát okoznak a pattanások, akkor egy könnyű színezett arcápolóval vagy egy nagyon jól kiválasztott alapozóval nem árt a bőrének. Ha ezeket a termékeket megfelelően használjuk, nem lesz feltűnő a hatás, csak a vörös duzzanatokat tüntetjük el. Korrektorokból is lehet már kapni olyan verziót, amely tartalmaz a gyulladások csökkentéséhez nagyon hasznos anyagokat. Ezeket is nyugodtan használhatják az ilyen problémával küzdő serdülő fiatalok.

Akinek nagyon aknés vagy gyulladt a bőre, azt a kozmetikus nem kezeli, hanem bőrgyógyászhoz irányítja tovább. Sok szülő tiltakozik az enyhe szteroidtartalmú krémek ellen, pedig ezek a tévhitekkel ellentétben nem ártalmasak. Ha megfogadjuk a szakemberek tanácsát, hamar javulást érhetünk el.

Az is fontos, hogy ne nyomkodjuk a pattanásokat, mivel ezzel szinte biztosan hegeket okoznak az avatatlan kezek, ennek pedig akár egy életen át megmaradhat a nyoma.

Az alapvető tanulság – és az első számú tanács – tehát úgy szól, hogy arcbőr ápolását hamar és mindenképpen szakszerűen el kell kezdeni, ez a későbbi egységes és szép bőr záloga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában