Ki itt belépsz, mit látsz?

2019.10.13. 07:00

Alapos körültekintést igényel a praktikus előszoba megtervezése

Az előszoba olyan, mint az ismerkedés: amikor számunkra még ismeretlen embernek mutatkozunk be, a stílusról, ahogy beszélünk, fogalmazunk, amilyenek a gesztusaink, mind rövid ismertetőt adnak rólunk. Ugyanilyen az előszoba, ezt a teret látja legelőször a betérő és alkot képet a házról, annak lakóiról.

Nemes Judit

Cipősdoboz, újraértelmezve

Fotó: Shutterstock

Az előszoba talán a leginkább háttérbe szorított helyisége a lakásnak. Berendezésére akár helyszűke, akár más okok miatt kevesebb időt és energiát szoktak fordítani tulajdonosai. Ez az a tér, amit legelőször pillant meg a vendég, ez az a tér, ahol – átvitt értelemben és valójában – a kinti dolgainkat lepakoljuk. Gyakorlati hasznát tekintve helyet ad a kabátoknak, cipőknek, egyéb kiegészítőknek. Éppen ezért legyen bármily kicsi vagy fizikailag nem tervezve a lakásba, egy kis teret érdemes elszeparálni neki, akár paravánnal, akár – a belmagasság feléig vagy teljesen a plafonig felhúzott – gipszkarton fallal, falívvel.

Az előszoba funkcióját tekintve alkalmasnak kell lennie arra, hogy kényelmesen el lehessen férni benne, miközben felvesszük vagy levetjük a vastag télikabátot, felhúzzuk a csizmát, bakancsot. További fő funkciója a tárolás, elférjen benne mindaz, amire a lakásban nincsen szükség: kinti viseletre, például a cipőkre, kabátokra, esernyőre.

Nem árt, ha a kisebb dolgainknak – a kulcsoknak, napszemüvegnek, bevásárláshoz az érméknek, egy fésűnek – van helyük. Tükörnek, ülő­alkalmatosságnak is célszerű helyet kialakítani, egy panel­lakásban vagy egy készen vásárolt családi házban nem biztos, hogy ez adva van, de ha adódik lehetőség, csípjünk el helyet a kibővítésére. Ha tervezés előtt állunk, és az előszoba méretén még lehet változtatni, érdemes nagyobb helyet hagyni neki, hiszen a ruhák és cipők tengere egy pillanat alatt átláthatatlanná tud változni, ezért nagyobb rendszerező szekrényre is szükség lehet.

Cipősdoboz, újraértelmezve
Fotó: Shutterstock

Ha hely szempontjából kellően tágas a tér, akkor szükség lesz a praktikus berendezéséhez ruhafogasra, cipő- és esernyőtartóra, komódra vagy gardróbszekrényre, polcokra, tükörre: helytől függően teljes alakot mutatóra. Jól jön egy pad vagy szék, amikor cipőt kell felhúzni, levenni. Ezek a főbb támpontok, amelyekre funkció tekintetében szükség van a helyiségben. A kiegészítők az otthonossá tétel miatt kelnek el: jól mutat egy síkszövött futószőnyeg, amely bírja a strapát, és nem veszít a minőségéből, szépségéből, ha nedvesség éri. A világítás megtervezése sem utolsó szempont: fenti, fő világítótest mindenképpen kapjon helyet – megfelelő fényerővel: e térből lépünk ki az utcára, nem árt, ha külsőnkön az utolsó simításokat, igazításokat megfelelő fények között lehet elvégezni.

Dekorfényeket alkalmazhatunk: rizspapír lámpát, fonalgömb lámpasort vagy akár egyszínű izzósort. Lehet díszíteni a falat ízlésnek, trendeknek megfelelően festékkel, tapétával, melegburkolattal; akaszthatunk rájuk képeket, rögzíthetjük rajtuk a kulcstartót. Ha még van hely, akkor a növényekről se feledkezzünk meg: egy zöld vagy virágos cserepes üdítő látvány be­lépéskor a vendégnek és készülődéskor a lakás tulajdonosának.

Egyszerű, praktikus – és még szép is
Fotó: Shutterstock

Ha az előszoba színének kiválasztásáról van szó, alap­vetően az igények a meghatározók, azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy hiába tágas, mégis kicsi helyiségről van szó, amelyben a sötét árnyalatok kevésbé érvényesülnek, helyette optikailag összenyomják a teret.

A padló megválasztása is ízlésfüggő: e tekintetben célszerű – a szőnyeghez hasonlóan – strapabíró, azaz kopás- és vízálló meleg- vagy hidegburkolatot választani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában