érdemes megfogadni!

2019.10.20. 15:30

Az őszi hajápolás igazi odafigyelést igényel – Szakértő ad tanácsot olvasóinknak

A hűvösebb idő beköszöntével a szervezetünk kimerül, ami nem csak az energiaszintünk romlásában, de egészségi állapotunk változásában, sőt hajhullásban is jelentkezhet. Oláhné Horváth Erzsébet fodrász-sminkest kérdeztük az őszi hajápolással kapcsolatban.

vaol.hu

A természetes anyagú sapkában a fejbőr tud "lélegezni"

Egy-egy hűvösebb reggelen az utcán sétálva egyre több ember fején pillanthatunk meg sapkát, vagy kendőt, de sokan nem tűrik meg hajukon ezeket a ruhadarabokat és fedetlen fővel közlekednek a nullához közeli fokokban is. Vajon a sapkásoknak gyorsabban zsírosodik a haja? Vajon a fedetlen hajúak tényleg előbb fáznak meg? Cikkünkből ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak kedves Olvasóink.

Milyen mértékben természetes az őszi hajhullás?

Az őszi időszak beköszöntével normális, hogy új hajhagymák nőnek, a régi hajszálak kihullanak. Ez körülbelül napi 80-120 szálat jelent, de ezt számolgatni senkinek sincs ideje. Azt szoktam mondani, hogy ha hajszárítás után a hajban kézzel végigfésülve is sok szál jön ki, az már kóros. Lehet, hogy az egyén szervezete hiányt szenved az ásványi anyagokból. Lehetséges, hogy hormonális változáson megy át, ami nem csak nőknél jelentkezhet; egy cukorbetegség is okozhatja. Előfordulhat gyulladás a szervezetben egy betegség miatt is. Kismamák esetében pedig szülés után, körülbelül három hónappal egy élettani változás következik be ami a szoptatás végéig is eltarthat és hajhullást okozhat.

Továbbá megeshet, hogy fejbőrön lévő kollagénburok megvastagszik, elzárja a vérkeringést, ezáltal az oxigént, tápanyagszállítást a hajhagymák felé, hajveszteséget okozva. Ez javítható már egy egyszerű fejmasszázzsal is, ami frissíti a vérkeringést, de még jobb, ha közben a megfelelő tápanyagokat tartalmazó szerrel, olajjal végzi valaki.

A hajhullás lehet természetes folyamat, de komoly problémát is jelenthet
Fotó: flickr

Sapka, kendő vagy anélkül a jobb a szabadban közlekedni hűvös időben?

Fontos, hogy ez egyéni tapasztalatokon múlik. Én például a sapkások táborát erősítem gyerekkorom óta, mert érzékenyebb vagyok a hidegre. Azonban, ha valaki nem fagyos, nem szabad ráerőltetni a sapka viselését. De csípős hidegben mind a férfiaknak és nőknek javasolt valamilyen fejfedőt viselni, ha hajmosás, hajszárítás után nem volt elég ideje a fejbőrnek visszahűlnie. Ez körülbelül fél-háromnegyed órát jelent függetlnül hajhossztól, hajmennyiségtől. Sokaknak célszerűbb reggel helyett, még előző este hajat mosni, ha tudják, hogy nincs idejük ennyit várni.

Ugyanis, ha ezt nem tartja be valaki, akkor zsíros korpásodáshoz hasonló fejbőrproblémák jelentkezhetnek, illetve a fűtési szezon kezdete érzékeny, húzódó fejbőr érzését is okozhatja. Vezethet akár megfázásos gyulladáshoz is, ami komolyabb hajhullást okozhat.

Ezt minden esetben professzionális termék és szakember segítségével lehet és kell is orvosolni. Zsíros vagy száraz korpásodásnál a megfelelő bőrradír alkalmazása segíthet, illetve a különböző hatóanyagok használata, ezek elmulasztása további gondokat okozhat.

Érzékeny bőrűeknél elég egy szenzitív; parabén- illat-, kvázi majdnem minden mentes sampon, amiben természetes alapú gyógynövények is vannak, akár a termékben szemmel látható módon is. Ilyenkor a készítményben fokozatosan oldódnak ki az értékes hatóanyagok.

A komolyabb problémával – ekcéma, sömör – rendelkező vendégeknek pedig mindig javasoljuk, hogy forduljanak orvoshoz.

Sokan még a mínusz fokokban sem viselnek sapkát

Mennyivel jobb a természetes anyagú fejfedő a műszálasnál?

Szerintem minden ruhadarab esetében a természetes, pamutos anyagúak a legjobbak, azokat ajánlom ebben az esetben is. Ebben ugyanis a fejbőr is lélegzik viselés közben. A műszálas esetében a fejbőr felmelegszik, nem szellőzik, a haj, befülled, ami nem jó sem a hajhagymáknak sem az egészségnek. Manapság rengeteg divatos, természetes anyagból készült, minőségi terméket lehet kapni már, érdemes ezeket választani.

A természetes anyagú sapkában a fejbőr tud „lélegezni”

Sapka viselése estében szükséges-e gyakrabban hajat mosni?

Nem csak emiatt, általában nézve is szükségesebb. A sapka „átrendezi” a frizurát, lelapítja a hajat. Ezen kívül hiába mos valaki kezet, így is sokkal többet nyúl a hajához, igazítja meg, amivel koszt visz fel, fokozza a zsírosodás mértékét. Azonban a megfelelő samponok és balzsamok használata nem szárítja a hajat, sőt a bennük lévő anyagok ápolják azt és a fejbőrt is. Fontos, hogy minden egyén más, egy termék nem biztos, hogy használ két különböző személynek, a szakértők, fodrászok tudnak segíteni ilyen kérdésekben is. Aki pedig nem szeretne minden nap hajat mosni, használjon megfelelő minőségű száraz sampont, ami SOS helyzetekben nagy segítséget jelent, de ezek nem napi használatra készültek, nem helyettesítik a hajmosást.

Ha pedig valaki félti a frissen festett haját és emiatt nem mosna gyakrabban hajat, ne aggódjon, mert számára fejlesztették ki a cégek a hajszínező hajvég- és hajtő- sprayket, egyéb színvédő termékeket.

Ezen kívül pedig azok télen is sportolnak, főleg ha úsznak kiemelten fontos a hajmosás gyakorisága. Az úszóknak minden egyes alkalom után célszerű leöblíteni, megmosni a hajukat, mert a fertőtlenítésre használt klór a fejbőrt és hajat is nagy mértékben szárítja.

A medencék vizében található klór a bőrt és a hajat is kiszárítja Fotók: pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában