csak átgondoltan!

2019.10.06. 07:00

Panelfelújítás: bírságra és helyreállításra is kötelezhetik az engedély nélküli átalakítást megrendelőket

Szezonja van a felújításnak: aki renoválásba vág, rendszerint ősszel, vagy tavasszal kezd bele. A többi között a panellakások azok, amelyekre ráfér a megújulás, ám az előírások és a szabályok megköthetik a tulajdonosok lehetőségeit.

VN

Beépítés helyett a nyitott, otthonos erkélyeket ajánlják a szakemberek

Fotó: Shutterstock

Jelenleg átlagosan negyven-­ötvenévesek a panellakások Magyarországon, így megépítésük óta nagyjából a második nagyobb felújításon lehetnek túl idén, vagy a következő években. Amikor még csak gondolatként vetődik fel a nem kevés pénzből megvalósítandó munkasorozat, már érdemes tájékozódni a lehetőségről, magyarán: az adott épület lakásaiban mely helyiségben, s milyen változtatásokra van mód.

Mivel ezek a házak alapvetően a gyorsaság és az árban relatíve könnyű hozzáférhetőség jegyében készültek, valamint az akkori igényeknek más beosztású lakóterek feleltek meg, elkerülhetetlen a szakemberi segítség igénybevétele és a lakásfelújításra vonatkozó, jelenleg hatályos, összetett, többszintű szabályozások ismerete, amelyben speciális rendelkezések vonatkoznak a társasházakra. Sőt, ez utóbbi miatt nemcsak az országos szabályozást kell áttanulmányozni, hanem a települési rendeleteket is alaposan átolvasni, továbbá az adott tömbnek és az illetékes közműszolgáltatóknak is lehetnek kikötései az átalakításokkal összefüggésben.

Beépítés helyett a nyitott, otthonos erkélyeket ajánlják a szakemberek
Fotó: Shutterstock

A jogszabályok, rendeletek figyelmen kívül hagyása ugyanis előbb-utóbb visszaüthet: kellő engedélyek nélkül bírsággal és helyreállítási kötelezettséggel sújthatják a megrendelőt. Az átalakítás sok esetben falak bontásával, ajtók áthelyezésével jár, ezek kivitelezési lehetőségei statikai vizsgálatot (és szakembert) igényelnek. A főfalak nem, míg az öntartó falak rendszerint bonthatók – ám nem biztos, hogy engedély nélkül is eltávolíthatók. A fűtésrendszer változtatásán nem kell gondolkodni, az egész tömb egy közös rendszerre van kapcsolva, amelynek karbantartását a lakók együtt, egy házként intézik.

Az elektromos vezetékek felújításánál az áthelyezésükre lehet szükség, azonban az elektromos kiállások – például a lámpáknál – elmozdítása sem mindig megvalósítható.

Míg a beltéri ajtók helye a szabályok figyelembevételével nagyjából szabadon változtatható, az ablakokra ez nem vonatkozik: alapvetően sem a mérete, sem az osztása, sem a színe nem térhet el az eredetitől, anyagában azonban változtatható. Ha tartozik erkély a lakáshoz, minden bizonnyal az sem kerüli el az átalakítást. A legtöbben beépítik, ám a lakberendezők azt javasolják, ha lehet, maradjon nyitott, inkább a szoba és az erkély közötti panelt vágassák ki és az legyen teljesen üvegezett. Az a pár négyzetméter nem javít jelentősen a helyproblémán, viszont otthonosan berendezve, a szabad levegőn töltött idő a kedvnek és az egészségnek is jót tesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában