Minden második leszokna

2019.11.21. 16:30

Ne gyújts rá! – Világnap a dohányzás és káros hatásai ellen

Minden második dohányzó ember le szeretne szokni a cigarettáról – közölte az egészségügyért felelős államtitkár a november 21-i Ne gyújts rá! világnapra készülve.

Lakosi Gabriella

Gond? Egy szál se! Érdemes megpróbálni

Fotó: Pixabay.com

Horváth Ildikó azt mondta, hogy akik szeretnének leszokni a dohányzásról, az Országos Dohányzásleszokás-támogatá­si Módszertani Központban szakszerű segítséget kérhetnek, akár ingyenes telefonhívással is. A szolgáltatás eddig több ezer embernek segített letenni a cigarettát – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a leszokáshoz az akarat a legfontosabb, ezért szakszerű segítséggel meg kell erősíteni azt, és támogatni kell a magatartásváltást. A dohányzásmentes naptól az államtitkár azt reméli, hogy segít elindulni azoknak, akik szeretnének leszokni. A dohányzás 10-15 évvel rövidíti meg az életet, számos káros szövődménye ismert, ezért is fontos, hogy a leszokáshoz segítséget kapjanak az érintettek – mondta a tüdőgyógyász végzettségű államtitkár, aki megtévesztőnek tartja az e-cigaretta terjesztésében érdekelt cégek azon álláspontját, miszerint ezek a készítmények segítenek a dohányzásról való leszokásban. Hozzátette, ezzel szemben mára bizonyított, hogy ezek a termékek fenntartják a nikotinfüggőséget, valamint az úgynevezett hevített dohánytermékek sem alkalmasak a leszokásra.

Magyarországon körülbelül minden negyedik ember dohányosnak vallja magát, az elmúlt években azonban csökkent a számuk. Az egészségügyért felelős államtitkár arra szólít fel, hogy a november 21-i Ne gyújts rá! világnapon senki ne dohányozzon.

Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője is megerősítette, hogy az e-cigaretták nem segítenek hozzá a dohányzás elhagyásához. Az adatok szerint a fiatal korban e-cigit használók később nagy valószínűséggel rászoknak a hagyományos cigarettára. Magyarországon a dohányzók 40 százaléka szeretne leszokni, de önerőből csak keveseknek sikerül. A leszokási hajlandóság 50 év körül kezd el erősödni, amikor már egyéb egészségügyi probléma is jelentkezik.

Gond? Egy szál se! Érdemes megpróbálni
Fotó: Pixabay.com

A leszokásban segítséget nyújt a Gond? Egy szál se! telefonos applikáció, ami segít megtervezni és megkönnyíteni a leszokás folyamatát, illetve fenntartani a motivációt, de áttekintést kaphat a dohányzó, hogy az utolsó elszívott cigaretta után hogyan alakult az egészségi állapota, vagy mennyi pénzt takarított meg. Dr. Petz Zsuzsanna szombathelyi pulmonológus szerint sosem késő meghozni a döntést, minden el nem szívott szál cigarettával tehetünk az egészségünkért. Akik önmaguktól próbálnak leszokni a dohányzásról, azoknak körülbelül a negyede jár sikerrel, de szakszerű segítséggel ez az arány akár 80 százalékra is növelhető.

A szakember azt javasolja, szándékunkat jelentsük be a munkahelyen, a barátoknak és a családnak. A támogatás nagyon sokat tud segíteni a nehezebb időszakban. Javasolni szokta azt is, hogy a dohány­árura költött pénzt egy ideig tegyük félre egy perselybe, így láthatjuk, mennyit takarítottunk meg döntésünkkel. Az is fontos, hogy ne tartsunk otthon cigarettát, ha ránk tör a vágy, sokkal könnyebben állunk ellen, ha el kellene sétálni vásárolni egy dobozzal, mint ha bármikor elérhető, ott lapul a fiókban. A leszokást segítő eszközök közül elsősorban a nikotinos rágót javasolja, ezzel a legkönnyebb szabályozni a szervezetünkbe jutó anyag mennyiségét. A tapaszok van, akiknek túl erősek.

Segíthet az is, ha mindig tartunk kéznél citromos vizet, ez nemcsak a kezünket „foglalja le”, hanem az anyagcserét is fokozza, így kevésbé kell tartani attól, hogy a leszokás miatt felszaladnak a kilót. De mindenképpen érdemes életmódváltásban gondolkozni, odafigyelni arra is, hogy mit eszünk. Főleg a szénhidráttartalmú ételekkel kell óvatosnak lenni. A mozgás is segíthet levezetni a stresszt és kezelni a súlygyarapodást.

A dohányzás felborítja a sejtek alapvető működését, 10-15 évvel megrövidíti az életet, és számos káros szövődménye ismert. Leggyakrabban szív- és tüdőbetegségekhez vezet, valamint a szívinfark­tus, az agyvérzés, az idült obstruktív légúti betegség, a tüdőtágulás, a rák (elsősorban a tüdőrák, a gége és a szájüreg daganatos megbetegedése) és az impotencia jelentős kockázati tényezője. Számos vizsgálat bizonyította, hogy a dohányzás egyrészt a cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatával jár, másrészt a már diabéteszben szenvedő betegeknél a jól ismert szövődmények idő előtti megjelenését okozhatja.

Leszokás után néhány évvel viszont kisebb az infarktus és a stroke valószínűsége, valamint a tüdő állapota is javulásnak indul. Sok betegség, például az asztma a leszokás után nem feltétlenül múlik el magától, de utána sokkal könnyebben kezelhető. A passzív dohányzásnak is számos negatív hatása van, kisgyermekek esetében például újszülöttkori hirtelen szívhalálhoz vezethet, növeli a fülgyulladás, a légúti fertőzések és az asztma kialakulásának veszélyét.

A dohányzás napjainkban az alkohol után a második legveszélyesebb, halálos áldozatokat követelő legális élvezeti szer. Körülbelül négyezer különböző vegyület található a cigarettában, amelyeknek csak egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában