Dietetikust kérdeztünk

2019.12.25. 08:59

Bőséges lakomák helyett minőségben hozzanak más ételt az ünnepek

Nemcsak az ajándékozásról, hanem a túlzásba vitt evésről is szól az ünnepi időszak. Ilyenkor még az év más napjain az egészséges étrend mellett elkötelezettek is hajlamosak átesni a ló túloldalára. Dietetikust kérdeztünk a várható következményekről, aki szemléletváltást javasolt. Talán még időben szólunk.

Tóth Kata

Bőséges lakomák helyett minőségben hozzanak más ételt az ünnepek

Fotó: Shutterstock

Szinte minden szempontból különbözik a karácsony körüli három-négy nap az esztendő többi napjától. Eleve, nem korán reggel, időre kelünk, nem a munkahelyünkön töltjük az időnket, nem stresszeljük magunkat a szokásos módon, és a határidőkkel való kínlódás sem nyomaszt senkit. Ilyenkor adódik alkalom arra, hogy ellazuljunk testileg, lelkileg, szellemileg. Másféle érzelmek, hangulatok keringenek bennünk. A szervezetünk is más üzemmódra kapcsol. Ennek következménye talán, hogy megengedőbbek vagyunk magunkkal szemben, szinte jutalmazzuk magunkat a jó falatokkal – magyarázza a karácsonyi túlevés pszichológiáját Falusiné Kiss Marian dietetikus. És megerősíti: legtöbbször azok sem kivételek, akik tudatosak az étkezésben és nagyon odafigyelnek a kevés kalóriát tartalmazó étrendjük betartására. Szerinte a túlfogyasztás másik, teljesen prózai okát sem szabad elfelejtenünk. Az év utolsó napjaiban látogatjuk végig a rég látott rokonokat, ismerősöket. Akárhová belépünk, mindenhol terülj asztalkámmal várnak, ahogy mi is másokat. Minden háziasszony igyekszik előrukkolni valami finom és különleges recepttel. A látogatások alkalmával kötelezően eszünk, csakúgy, mint otthon, az ünnepi ebéden.

De nézzük a következményeket. – Ha csak abból indulunk ki, hogy a hagyományos karácsonyi ételeink a töltött káposztától a rántott pontyon át a mákos bejgliig – kicsit zsírosabbak, fűszeresebbek, nehezen emészthetőbbek, és sok cukor van bennük, akkor beláthatjuk, nem sokat kell várni, hogy megérkezzen a legelső kellemetlen tünet, a puffadás. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy gyorsan eszünk, szinte habszolunk, akkor elkerülhetetlen az emésztési zavarból fakadó probléma. Amikor meg kell lazítanunk a ruhánkat, és nagy sóhaj is érkezik közben, a szervezet azt jelzi: elég a jóból. Ha nem fogadunk szót, hányással, fejfájással, hasmenéssel jelez, és megpróbál megszabadulni a terhétől. Ha nem tud, akkor a hasnyálmirigyünket, epehólyagunkat kényszerítjük plusz munkára. Hirtelen felléphet epegörcs, a legveszélyesebb az akut hasnyálmirigy-gyulladás.

Bőséges lakomák helyett minőségben hozzanak más ételt az ünnepek
Fotó: Shutterstock

Végső esetben akár a sürgősségi osztályon is kiköthetünk – mondja a szakember, és tanácsot is ad, hogy az előbb említetteket, de legalább a puffadást elkerüljük: – Használjuk ki a lehetőséget, hogy lassan, komótosan ehetünk, és miközben beszélgetünk az asztalnál, figyeljünk az étel állagára, színére, illatára. Hagyjuk, hogy az ízlelőbimbóink dolgozzanak. Az édességeket sem kell száműznünk, csak legyünk mértéktartóak. A bejgliből, zserbóból, hatlaposból, méteres kalácsból legfeljebb egy szeletet kóstoljunk meg. A túlevéssel gyakran együtt jár az, hogy kevés folyadékot fogyasztunk. Pedig az emésztést nagy mértékben segíti, feloldja a tápanyagokat. A folyadék viszont ne alkohol legyen, mert az tovább rontja az emésztési funkciókat. Ne igyunk agyoncukrozott üdítőitalokat és szénsavas italokat se – az utóbbiak növelik a hasüregi nyomást, fokozzák a puffadást. Házipatikánkból édeskömény-, ánizs- vagy csalánteát válasszunk, esetleg valódi gyümölcsből készült gyümölcsteát. De a kamilla is nyugtató, békítő a gyomor számára. Kifacsarhatunk frissen narancsot, mandarint is. És készíthetünk smoothie-t különböző gyümölcsökből, felengedve zöld vagy fekete teával. Gyomorrontás után legjobb a koplalás.

És bár lehet, hogy a néhány napnyi megterhelés után egy-két héten belül visszaállna a táplálkozásunk megszokott rendje, mégse így közelítsünk. Tekintsünk ezekre a napokra inkább úgy, hogy ilyenkor jutunk különlegesebb dolgokhoz – libacomb, hal –, amelyek nem részei a mindennapoknak. A megszokott rántott hús–hasábburgonya kombináció helyett készítsünk párolt lila káposztát, ami tele van rosttal; alufóliában, zsírszegényen pároljuk a libacombot. A halakat pároljuk, grillezzük, süssük tepsiben, együk citrommal, paradicsommal, zöldségekkel. Ha főzünk, részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű liszteket, és válasszunk kevesebb zsiradékot és cukrot igénylő süteményeket – úgy készüljünk, hogy minőségi másságot hozzon a karácsony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában