Mit gondol a szakértő?

2020.01.13. 20:00

Harry herceg brexitje – Nem az első eset a királyi családban

II. Erzsébet királynő azért hívta Sandringham kastélyába a brit királyi család legmagasabb rangú tagjait, hogy megvitassák Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő jövőbeni helyzetét a családon és a monarchián belül. Londoni emberünket és az ELTE SEK anglisztika tanszékének oktatóját is megkérdeztük.

Lakosi Gabriella

Királyi esküvő

Fotó: VN/WPA POOL

Harry, Sussex hercege – a 94. életévében járó királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia – feleségével közös Instagram-oldalán szerda este jelentette be teljesen váratlanul, hogy visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként eddig ellátott szerepétől. A házaspár a közlemény szerint azon dolgozik, hogy pénzügyileg függetlenné váljon, és a jövőben idejük egy részét Észak-Amerikában töltik majd.

Meghan hercegnő másnap el is utazott Kanadába tavaly májusban született gyermekükkel, Archie-val, Harry azonban Nagy-Britanniában maradt. Udvari források szerint Harry a királynőt sem tájékoztatta előzetesen a tervéről, és az uralkodó ezt különösen fájónak találja, mivel általános vélekedések szerint éppen Harry a kedvenc unokája. Harrynek a Duchy of Cornwall (Cornwall hercegsége) gyűjtőnevű, a mindenkori trónörökös – jelenleg Harry apja, Károly herceg – kezelésében álló ősi birtokhálózat és vagyonkezelő hitbizomány bevételeiből állítólag évi 2,3 millió font (több mint 900 millió forint) jövedelme származik.

Meghan Markle és II. Erzsébet. A királynő elárulva érezheti magát
Fotó: VN/AFP

Bertus Ádám jelenleg Londonban él. Megkérdeztük, milyen most ott a közhangulat. Azzal kezdte, hogy mindenki sajnálja a királynőt: a nyilvánosság előtt a monarchia oszlopának, szorgalmas és megbízható uralkodónak tűnik. Az emberek elárulva érzik magukat, hogy a királynőnek a médiából kellett megtudnia a híreket. Az elvált amerikai hírességként a királyi családba érkező Meghant sokan nehezen fogadták. Az a családi dráma, amely azóta körülötte zajlik, pedig elég kínos. Ha személyes dolgok árnyékolják be a nyilvános megjelenéseket, az nagyon kellemetlennek számít Angliában.

Harry félti a családját
Fotó: VN/Wirelmage

A legtöbben úgy gondolják – vélekedik Bertus Ádám –, hogy Harryt elbűvölték, Meghan manipulátor, aki hercegnői címet szerzett, de még többet akart. Harry mindig is a fekete bárány volt – fogalmaz –, akinek a botrányok miatt megcsorbult renoméját komoly munkával hozták helyre, Meghan az ebbe fektetett energiát semmissé tette. Mindenért Meghant hibáztatják.

Királyi esküvő
Fotó: VN/WPA POOL

Baróthy Judit, a szombathelyi anglisztika tanszék oktatója azt mondja, az eset különleges, de nem példa nélküli. VIII. Eduárd brit király életében találni hasonlóságokat: ő néhány hónappal beiktatása után belpolitikai válságot idézett elő, amikor feleségül kérte az amerikai Wallis Simpsont, aki korábban már kétszer elvált (másodszor Eduárd kedvéért). A király úgy döntött, hogy inkább lemond a trónról, de feleségül veszi szerelmét.

A szakértő szerint a legfontosabb most az, hogyan kommunikál a család. Ha a sajtóval nem sikerül megfelelően kezelni az ügyet, az felerősítheti a monarchia-ellenes hangokat az országban.

Meghan Markle elvált amerikai színésznőként érkezett. Itt a Briliáns elmék című sorozatban
Fotó: VN/US Getty Images

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában