Megviselhet a meleg

2020.02.25. 07:00

A változékony időjárás főleg az idegeinkkel játszik

Ma akár a 13-14 fokot is elérheti a hőmérő higanyszála. Sokan panaszkodnak fejfájásra, rossz köz érzetre. De vajon valóban megnő a jövő-menő frontok hatására a rosszullétek kockázata?

Tersztyászky Krisztina

A nagyobb rosszulléteknek általában vannak előzményei

Forrás: Illusztráció: VN-Archív

Dr. Morvay Adrienn háziorvos nem tapasztalta, hogy több lenne a megbetegedés, mint az évnek ebben a szakában lenni szokott. Ilyenkor mindig az okozza a problémát, hogy reggel még hideg van, az emberek felveszik a vastag ruhákat, aztán délben melegük lesz. Öltözzünk rétegesen, ha melegszik az idő, legyen mit levetni. Ha megfáztunk, lázcsillapítóval, hurutoldóval, vitaminkészítményekkel, orrcseppel kúráljuk magunkat.

Orvoshoz három napnál tovább tartó láz esetén kell fordulni, vagy ha tartós társbetegség, cukorbetegség, magas vérnyomás áll a háttérben. – Olyan jelentős változást nem érzékeltünk a Vas megyei esetszámokban, amit az időjárás szélsőségeivel lehetne összefüggésbe hozni – tájékoztatott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-vezetője. Általánosságban elmondta, hogy a fronthatások rendszerint sokakat megviselnek. Ez enyhébb esetben fáradékonyságot vagy ingerlékenységet okoz, máskor súlyosabb rosszullét is előfordulhat. Dr. Köcse Tamás megyei vezető mentőtiszt szerint azért csalóka a tavaszi felmelegedés, mert a téli mozgásszegény, vitaminszegény hónapok után a jó időjárás csábítja az embereket a szabadba, a kerti munkára.

Ez nem baj, de a fokozatosság elvét be kell tartani, ellenkező esetben könnyen mozgásszervi vagy akár keringési probléma lehet a hirtelen túlterhelés következménye. Azzal számolnunk kell, hogy nagy melegben a vérnyomás lejjebb esik. Ez bekövetkezhet úgy is, ha túlöltözötten fogunk hozzá a szabadtéri munkához. Megkérdeztünk egy kardiológust, hogy a hőmérsékleti szélsőségek okozhatnak-e rosszabbodást a szív- és érrendszeri betegségek tüneteiben.

A nagyobb rosszulléteknek általában vannak előzményei
Fotó: Illusztráció: VN-Archív

Dr. Gasztonyi Ferenc főorvos elmondta, hogy ő ugyan nem dolgozik az első vonalban, és nem találkozik akut esetekkel, sokéves kardiológusi tapasztalata alapján az időjárás és a rosszullétek közötti összefüggés sokkal inkább a közhiedelmen, semmint bizonyított orvosi tények alapján nyugszik. – Én is sokszor hallom az emberektől, hogy „érzékeny vagyok a frontra”. Ez igaz is, az időjárás sok mindent befolyásol, de elsősorban a vegetatív idegrendszerünk működését. A hirtelen légköri változások hatással vannak a pszichés állapotunkra.

Fáradékonyság, ingerlékenység, súlyos esetben akár rosszullét is felléphet

Az egyik ember tompultabb lesz, a másik ingerlékenyebb, megnövekedhet ilyenkor a balesetek száma. Az időjárás-változás és az érrendszeri betegségek romlása közötti közvetlen összefüggésben azonban kételkedem. Ez persze az én szubjektív véleményem, de a nagyobb rosszulléteknek általában vannak előzményei, még ha vannak is, akik azokat az időjárás-változásra fogják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában