Szponzorált tartalom

2020.02.03. 17:48

Az ágyneműválasztás kézikönyve

A hálószobánk hangulata, és ami még fontosabb: ágyunk állapota és felszereltsége nagyban befolyásolja mindennapi alvásunk minőségét.

Azt mondják, hogy azok az emberek, akik adnak ágyuk és a belevaló felszerelések, matracok, paplanok, párnák és az ágyneműk minőségére, boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, aktívabbak, hiszen sokkal pihentetőbb alvásban részesülnek, mint azok, akik kevésbé foglalkoznak a hálószobai dolgokkal.

Az ágynemű kiválasztásánál spórolni tehát nem a legjobb ötlet. Szakértők szerint ez pont olyan, mintha rossz méretű, gyenge minőségű, kinyúlt, műszálas ruhákba öltöznénk, és azt várnánk, hogy mindezek ellenére a lehető legjobb formánkban legyünk aznap: nem túl valószínű.

Hogyan válasszunk ágyneműt?

Ha el is döntöttük, hogy megadjuk a módját az ágynemű kiválasztásának, könnyű elveszni a bőséges kínálatban, és a rengeteg kifejezés is idegenül hangozhat a laikusok számára.

Mindenekelőtt érdemes átgondolni, hogy milyen paplanunk és párnánk van. Ha például nagyon régiek, akkor ágyneművásárlás előtt érdemes lehet lecserélni őket, hiszen a napjainkban elérhető ágyneműk sokkal egészségesebbek, mint mondjuk egy 10-15 évvel ezelőtt vásárolt darab.

Ha a paplan és a párna a helyén, akkor jöhet a következő lépés: a megfelelő lepedő és a huzat kiválasztása. A leggyakoribb anyagok, amik közül választhatunk a pamut, szatén, selyem és krepp. Minél természetesebb anyagot választunk, annál jobb légáteresztő képességgel bír, annál könnyebben átveszi és megtartja majd testhőmérsékletünket.

A tiszta pamut ágynemű garnitúra kétségtelenül az egyik legjobb választás, ha a klasszikus, frissen vetett ágy érzésére vágyunk. Egy jó minőségű, 100% pamut lepedővel nem csak az alvás, de még maga az ágyazás is élménnyé válik.

Egyszemélyes vagy kétszemélyes?

Fontos kérdés még, hogy egy vagy kétszemélyes ágyneműt válasszunk. Ez a döntés teljes mértékben a saját, és párunk preferenciáján múlik. Ha mindketten egy egyszemélyes verzióban érezzük pihentetőbbnek az alvást, akkor bátran válasszuk azt; ha azonban szívesebben bújnánk össze egy hatalmas paplan alatt, akkor ne tántorítson el attól sem semmi!

Színek és minták

Ágyneműválasztásnál mindig tartsuk szem előtt, hogy az adott minta mennyire illik a hálószoba hangulatához: a falak és a függönyök, a szőnyeg színéhez. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről, ám a huzatok színe nagyban meghatározza a szoba összképét.

+ 1 Tipp: Érdemes a selyem vagy a szatén huzatok mellett letenni a voksunkat, ha szeretnénk hajunkat és bőrünket még egészségesebbnek tudni. Göndör hajú hölgyek (és urak) esetén pedig ez még inkább fontos, hiszen a göndör fürtök alvás közben szétzilálódnak a normál, vászon vagy pamut párnahuzatoktól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!