Hiába van család, szerelem, sokszor ez sem elég a kábítószer-használat ellen

2020.02.23. 07:00

Drogfüggősség: az odafigyelés a legfontosabb a megelőzéshez

Az oda­figyelés és a mély bizalmi kapcsolat segíthet abban, hogy elkerüljük, vagy időben észrevegyük, ha a gyermekünk kábítószerekhez nyúlna. Az ilyen döntések mögött pedig nem is feltétlenül áll egy konkrét trauma.

Lakosi Gabriella

Tóth Balázs szerint krízis nélküli folyamat következménye is lehet a szerfogyasztás Fotó: HB

Tóth Balázs szociális munkás már hosszú évek óta foglalkozik függőkkel. Az elmúlt években is több száz páciensen próbált meg segíteni. Ez idő alatt sok változást is látott, nem csak a drogfogyasztási szokásokkal, hanem az érzelmi háttérrel kapcsolatban is. A rohanó világban a család már nem mindig nyújt megfelelő védőhálót, az idő hiánya miatt kevesebb az odafigyelés. Hiába a közös háztartás, elélünk egymás mellett, hiányoznak a közös beszélgetések, ami a bizalmi viszony alapja lehetne. A páciensei hetven százalékának van párkapcsolata. Ez sem elég sokszor a droggal szembeni küzdelemhez.

A szenvedélybetegeknek mindig felteszi a kérdést: miért próbálták ki először a szert. A válasz pedig általában elszomorító: „túl szürke az életem”, „unalmasak a hétköznapok”, „kellett valami izgalom” vagy egyszerűen csak „kíváncsi voltam”. Ebből az látszik, fiatal korban nem feltétlenül egy megrázó szakítás, egy konkrét családi dráma vagy hasonló trauma vezet el a droghoz. Egyszerűen csak a sivárság. Kiderül, nincsenek pozitív ingerek az életében. Pedig van család, van szerelem. Egy akut krízis nélküli folyamat következménye lesz a fogyasztás.

Tóth Balázs szerint krízis nélküli folyamat következménye is lehet a szerfogyasztás Fotó: HB

A gyógyulás során viszont már van szerepe egy támogató családnak, barátnak vagy barátnőnek. De ahhoz hogy valaki erre az útra lépjen, egyedül kell meghoznia a döntést. Ha valaki nem akar segítséget, azon nem is lehet segíteni. Tíz emberből három jut el oda, hogy felismerje: káros számára a jelenlegi életvitel. Befolyásoló hatása viszont minden körülménynek van.

Ilyen a kortárs csoport, is. Hiába van a családnak jól működő funkciója, a baráti társaság sokszor az igazi mozgatórugó. Ilyenkor viszont drasztikus megoldás nélkül nagyon nehéz változtatni. Tóth Balázs elmondta, volt olyan kliense, akinek akkor sikerül a felépülés, mikor több száz kilométerre költözött az addigi lakhelyétől, új életet kezdett.

Ha valaki börtönből szabadul, az első lépése legtöbbször az, hogy oda megy vissza, ahol a gyökerei voltak, amelyek a negatív befolyást jelentették. A droghasználóknál is ugyanez a helyzet. Ha pedig visszatérnek, ott van a kísértés, hosszú távon így szinte lehetetlen ellenállni.

Egy jól működő családnál, ha a gyerek rossz társaságba keveredik, komoly lelki traumát jelent már csak a beismerés is. Azt állítják, náluk nem fordulhat elő ilyen. Az első reakció mindig a tagadás. Ezt követi a pánikhelyzet. Ez már az elfogadás első lépése. De ezzel a tanácstalanság és a reményvesztettség is együtt jár. Ekkor tudatosítani kell: nem vagyunk egyedül. Sem a szerhasználó sem pedig a szerettei. Fel kell venni a kapcsolatot olyan szervezetekkel, amelyektől hatékony segítséget kaphatunk.

Szombathelyen az önkormányzat kezelésében létezik a Kábítószer Egyeztető Fórum, ez tömöríti ezeket a szervezeteket. Rendelkezésre áll a segítség. De ha a szülő nem veszi észre a problémát, nem fog segítséget kérni. Hiába a jól működő jelzőrendszer.

Minden szerfogyasztásnak vannak egyértelmű jelei, hatásai. Ennek ma már könnyű utánajárni. Nem lehet kifogás az, hogy a szülő nem kérdez, nem tájékozódik, ezért nem volt tisztában a megfelelő információkkal.

Rengeteg szer vesz minket körül, ami függőséget okozhat Illusztráció: Cseh Gábor

Sokszor a szerfogyasztó csak tünethordozó, de az ok valahol máshol keresendő. Ilyen például, mikor jelzi a szülő, hogy probléma van otthon, majd nemsokára érkezik a felismerés is: a családban nem működik jól valami. Nem mindig elég azt a személyt kezelni, aki kábítószerezik.

Az is elmondható, az olcsó „biofű” vagy „herbál”, ami a könnyen hozzáférhető, olcsó „dizájner drogok” csoportjába tartozik, megyénkben is okoz problémát. A marihuánás cigit „helyettesíti” ez a szer. Valamilyen szárított növényt kezelnek egy szintetikus anyaggal. Ez legtöbbször vegyszer, például patkányméreg. 18 év alatt leginkább ez okoz gondot, hiszen nem kell hozzá túl sok zsebpénz sem.

Fontos tudni azt is: nem csak a fiatalok köréből kerülnek ki a szerhasználók. Nem példa nélküli, hogy valaki a harmincas, negyvenes, vagy akár az ötvenes éveiben válik függővé. Ekkor viszont már szinte mindig valamilyen trauma áll a háttérben. Egy bedőlt hitel, egy váratlan haláleset vagy egy válás is ide vezethet, ha nincs megfelelő támogatás, nem érkezik segítség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában