Szponzorált tartalom

2020.02.03. 17:51

Hogy használjuk a festőszalagot profin?

Már csak a festés hiányzik a lakásfelújításból, de kifutottál a keretből? Kifestenéd a babaszobát, mielőtt megszületik a babátok? Kis kézügyességgel te is ki tudod festeni a szobákat, ha tudod, mire kell figyelni, hogyan óvhatod meg a bútoraidat, a padlót, az ajtót és az ablakokat.

Painter Working Work Delete Painting Renovate

Fotó: https://www.maxpixels.net/

Nem bonyolult feladat a falfestés, ha jó minőségű a szobád fala. Mielőtt azonban nekiugranál a festésnek, nem árt tájékozódni, milyen eszközökre lesz szükséged és mit tégy, hogy munkád végeztével ne kelljen hosszasan kapargatni a szegélyekről a rászáradt festékmaradékot.

Ha felmérted, hogy hány négyzetmétert fogsz kifesteni és mennyi festékre, milyen és mennyi eszközre lesz szükséged hozzá, nincs más hátra, mint a szoba közepére tolni a bútorokat, vagy kiüríteni a szobát és megtenni a szükséges óvintézkedéseket. Ehhez maszkolószalagra és festőfóliára lesz szükséged.

Maszkolószalag

A maszkolószalag, vagy más néven festőszalag egy papír alapú szalag, aminek egyik oldala tapad. Ezzel tudod baráti összegért cserébe megvédeni azokat a tárgyaidat, amiket nem akarsz lefesteni. Érdemes alaposan végiggondolnod, milyen felületeket akarsz megóvni, és az annak megfelelő festőszalagot beszerezned. Kültéren vagy beltéren fogod használni? Mennyire kényes a védendő felület? A sarkakat is védeni kell? Bármelyiket választod, bizonyos tulajdonságaik megegyeznek: annyira erősen fog ragadni, amennyire a használandó felület megkívánja, egyszerű használni és könnyen, nyom nélkül el lehet távolítani. Festőszalaggal hatékonyabban lehet festeni, vagyis hamarabb végzel és kevesebbet hibázol.

Hogyan használd a festőszalagot?

1, Tisztítsd meg a felületet, amit szalagozni akarsz. Még a legerősebb ragasztóerejű festőszalag sem tapad meg poros felületen. Ha csak poros a szegély, elég, ha nyirkos ruhával áttörlöd. Ha zsíros is, mosd át mosogatószeres szivaccsal.

2, Ragaszd le a maszkolószalaggal a kívánt éleket, peremeket, felületeket!

3, Egy gittkés segítségével szorítsd a szalagot a felülethez, hogy ne tudjon a festék alászivárogni!

4, Ha a plafont fested, vékony festőfóliával tudod megvédeni a falakat, amit szintén maszkolószalaggal tudsz rögzíteni.

5, A sarkoknál is maszkolószalaggal tudsz a legjobb eredményt elérni. Vezesd a szalagot a szemközti falig, tépd le a végét, simítsd le gittkéssel a sarok oldalainál, majd vágd le a felesleget.

6, Ha végeztél a festéssel, metszd végig sniccerrel a maszkolószalag festékes oldalát mielőtt lehúznád! Így nem húzza majd magával a friss festékréteget a falról.

7, Ha a szoba egyik fala más színű lesz, mint a mellette lévő, szinte lehetetlen kontúros színváltást festeni az élben. A trükk, hogy fesd le a sarkot az első színnel, amivel festesz, majd várd meg, amíg megszárad, és a sarok élétől néhány milliméterre szalagozd le végig függőlegesen. Így szép, éles kontúrt fogsz kapni, miközben senki nem fogja észrevenni, hogy az nem pontosan az élben fut.

8, Ablakkeret festésénél – hasonlóan a sarkakhoz – szalagozd le az üveget a keret mentén, szorítsd le gittkéssel, vágd le a felesleget és kezdheted a festést. Ha spray-t használsz ecset helyett, szabj az üvegre egy papírdarabot, amit a maszkolószalaggal rögzíthetsz.

9, Óvatosan távolítsd el a festőszalagot, ha végeztél! Ha élesen hátrafelé húzod, könnyebben elválik a fal friss festékrétegétől. Az is megoldás, ha azonnal lehúzod, amíg nedves a festék. Minél tovább hagyod a falon a szalagot, annál nehezebben fog lejönni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában