Gondoltad volna?

2020.03.15. 07:00

Át is festhetjük a csempét?

Ha néhány matrica felragasztásánál nagyobb megújulásra vágyunk, de a vésőt és a kalapácsot még elkerülnénk egy időre, akkor a csempefestés jó megoldás lehet a konyha és a fürdőszoba felfrissítésére. Az ügyesebb kezűek maguk is ecsetet ragadhatnak.

Vas Népe

Csinálhatjuk magunk is

Forrás: hodgepodgedays.co.uk

A munka az előkészületekkel kezdődik, tulajdonképpen ezen áll vagy bukik a végső eredmény. Szánjunk elegendő időt a festeni kívánt felület zsír- és vízkőtelenítésére. Ezután egy szivacshenger segítségével vigyük fel a csempén is megtapadni képes alapozófestéket. Száradás után jöhet a fedőfesték: tartós, jó minőségű terméket válasszunk, ez lehet zománc- és alkid festék is, attól függően, milyen terhelésnek lesz kitéve a későbbiekben. A helyiségben minden mást érdemes nejlonnal letakarni, hogy utólag ne kelljen a festékcseppeket kapargatni.

A fugát is ajánlatos e célra kapható speciális szalaggal leragasztani. A fuga felfrissítésére egyébként kétféle módszert ajánlunk: léteznek már olyan speciális fugafestékek, amelyekkel szakember bevonása nélkül is elvégezhetjük a szükséges javításokat, elfedhetjük a foltokat, színeltéréseket. Ennél jóval egyszerűbb módszer, ha a köztes részeket is a csempével azonos színűre festjük. Mindenképp tudni kell, hogy a csempefestés kényes dolog, valószínűleg egy-két éven belül kopni kezd. Olyan felületen, amelyet gyakran kell súrolni, esetleg sokan járnak rajta cipőben, nem lesz tartós – és ez nem a festék hibája. Így például zuhanyfülékébe vagy a padlóra egyáltalán nem ajánlott.

Csinálhatjuk magunk is Fotó: hodgepodgedays.co.uk

Amennyiben pedig víz érheti az új csempét, érdemes extra megerősítésről – vízzáró rétegről – gondoskodni. Az átfestett csempét mindig csak egy puha ronggyal töröljük át, ne használjunk erős vegyszereket vagy vízkőoldót, és azonnal töröljük le róla a nedvességet. Mindennek ellenére a csempefestés mutatós, viszonylag költséghatékony és gyors megoldás, ha vágytunk már egy kis változatosságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában