Vas Népe konyhája

2020.04.26. 07:00

Medvehagymával megbolondítva

Steffel Csaba mesterszakácstól kértünk egy csokor medvehagymás receptet – hogy ne csak pogácsát süssünk belőle!

Tersztyánszky Krisztina

Vasárnapi ebédnek kiváló a medvehagymás karaj meleg paradicsomos salátával Fotó: VN/ඈඋඎඅඍൾඇඃඈൾඍൾඅൾ඄.ൻඅඈ඀ඌඉඈඍ.ർඈආ

Medvehagymás-sajtos karaj, meleg paradicsomos salátával

Hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj, 10 dkg Cheddar sajt, 12-15 szelet bacon, 4 db szívsaláta, 3 db paradicsom, medvehagyma, szerecsendió, bors, só, olívaolaj.

A sertéskarajt nyitott szeleteléssel (pillangó) 15 dekás adagokra vágjuk, és kicsit megklopfoljuk.

A szeleteket kiterítjük, picit megsózzuk, medvehagymaleveleket fektetünk rájuk, majd elosztjuk rajtuk a Cheddar sajtot, frissen őrölt borssal és szerecsendióval megszórjuk, aztán összehajtjuk őket.

Baconszeletekkel ügyesen bebugyoláljuk, betakargatjuk őket, és tepsibe rakjuk. Egy pici vizet önthetünk alá. (Fontos, hogy a baconszeletek jól befogják a nyitott hússzéleket.)

Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.

A körethez a paradicsomot felkockázzuk, a szívsalátákat félbevágjuk. Közvetlen tálalás előtt egy serpenyőben, egy-két kanálnyi olívaolajat hevítünk, belepakoljuk a félbevágott salátákat a vágott felükkel lefelé, pillanatok alatt megkapatjuk, majd a hozzáadjuk a paradicsomkockákat, sózzuk, borsozzuk, és valóban csak annyi idő alatt, amíg a paradicsom átmelegszik, összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk.

Vasárnapi ebédnek kiváló a medvehagymás karaj meleg paradicsomos salátával
Fotó: VN/orultenjoetelek.blogspot.com

Tartalmas burgonyaleves, medvehagymával és mustárral

Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 2-3 db paprika, 1 szál szárzeller, 1 db paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál liszt, 1 csokor medvehagyma, bors, só.

A hagymát, a szárzellert és a paprikát apró kockákra vágjuk, és együtt lepirítjuk őket. A felkockázott paradicsomot is az alaphoz adjuk, megsózzuk, borsozzuk, mustárral ízesítjük, felöntjük vízzel, és legalább 15 percig, csendesen rotyogtatjuk.

Ez idő alatt a burgonyát megtisztítjuk, 1 centis kockákra daraboljuk, majd az alaphoz adjuk, vízzel felöntve puhára főzzük.

A medvehagymát felaprítjuk. Egy evőkanál lisztből zsemleszínű rántást készítünk, még melegében beleszórjuk a medvehagyma felét, és a levesünket besűrítjük vele.

Tálaláskor a maradék aprított medvehagymával szórjuk meg ezt a kellemes és izgalmas kis levest.

Burgonyarizottó medvehagymával

Hozzávalók: 1-1,2 kg burgonya (főzni való), 10-15 levél medvehagyma, 1 db tömlős sajt (natúr, de ízesített is lehet), 5 dkg vaj, bors, só.

A burgonyát kis kockákra daraboljuk.

A vajat felforrósítjuk, és a jól lecsepegtetett, „száraz” burgonyát átforgatjuk, kissé megpirítjuk rajta.

Ezután sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi, és kavargatva kívánt puhaságúra, készre főzzük; közben mindig csak annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi, úgy mint a rizottót.

A főzés végén a levét szépen visszaforraljuk; hozzáadjuk a metéltre vágott medvehagymát és a sajtot, majd kis lángon körülbelül 1 perc alatt simára keverjük, de már nem forraljuk.

Ha szaftosabban szeretnénk (de nem főzelékesen), a víz illetve a lé mennyiséggel játszhatunk; pár csepp fehérborral vagy citromlével pikánsabbá tehetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában