2020.04.25. 11:30
Muffin csokoládéval és karamellával
Sokan szeretik a muffint, de legalább annyian a dobostortát. Mindkettőt egyszerre élvezhetjük, ha elkészítjük Bársonyné Dankovics Maja ötlete alapján a dobos muffint.
Dobos muffin roppanós kalapokkal Fotó: VN/Bársonyné Maja
Hozzávalók a tésztához: 12 dkg puhított margarin, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 egész tojás, 1 dl tej, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor. A krémhez 1 tábla jó minőségű keserű csokoládé, 3 tojásfehérje, 1 evőkanál rumaroma. A tetejéhez: 10 dkg cukor.
A margarint kihabosítjuk a cukrokkal, majd egyenként belekeverjük az egész tojásokat, és végül a tejet és a sütőporos lisztet.
A muffin formát kibéleljük muffin papírral, és a masszával jól megtöltjük a formákat (tele). 180 fokos előmelegített sütőben készre sütjük a tésztát, és hagyjuk kihűlni. Mivel teletöltöttük a formákat a tésztával, a muffinunknak lett egy kalapja, amit levágunk. A 10 dkg cukorból karamellt készítünk, és a kalapok tetejét bevonjuk vele.
A krémhez a csokit vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben felolvasztjuk, majd a tojásfehérjét és az aromát hozzáadva kemény habbá verjük. A muffinok alsó részét megkenjük a krémmel, majd mindegyikre rátesszük a kalapját. Hűtőben kidermesztjük, hidegen kínáljuk.
Bársonyné Dankovics Maja tippje: Gyorsan kell dolgoznunk a karamellel, mert hamar megszilárdul, de ha melegítjük, újra folyékony lesz.TK