nem csak szép, de hasznos

2020.05.02. 07:00

A muskátli illata távol tartja a szúnyogokat

A muskátli már-már családtagnak számít Magyarországon. Szinte nincs olyan ház, amelynek erkélyén vagy ablakpárkányán ne díszelegne belőle. Első hallásra elcsépeltnek, unalmasnak is hangozhat, változatos színű virágainak mégis nehéz ellenállni. Ráadásul a nem várt vendégektől – szúnyogoktól, darazsaktól – is megvédi otthonunkat.

Vas Népe

Vásárlás után ne hagyjuk az eredeti cserépben, ültessük át balkonládába, kaspóba

Fotó: Shutterstock

Még a vásárlás előtt érdemes utánanézni a különböző fajtáknak és a hely adottságaihoz leginkább passzolót kiválasztani. Az álló muskátli szereti a meleg, folyamatosan napos helyet, míg a futó fajták és az angol muskátli részben árnyékos helyen érzi jól magát, valamint több párát, vizet is igényel. Változatos hibridfajok közül is választhatnak, akik szeretnek kísérletezni.

– A muskátli nemzetségébe, mintegy kétszáz évelő, pozsgás és bokor alakú faj tartozik. Az első ismert „termesztett” muskátlifaj Dél-Afrikából került 1738-ban Párizsba, majd Angliába – mondta el Both Gyula szaktanácsadó, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének elnöke. – A név eredete a görög pelargós (gólya) szóból származik, mivel a növény virága hasonlít a gólya csőrére. Azon kívül, hogy a szépségükért ültetik őket, egyes fajok fontosak a parfümipar számára. A párlataikat sokszor használják drága rózsaolajak kiegészítésére és hamisítására. A citromillatú növények kiváló rovarriasztó hatással rendelkeznek.

Vásárlás után ne hagyjuk az eredeti cserépben, ültessük át balkonládába, kaspóba
Fotó: Shutterstock

Vásárlás után a muskátlit ne hagyjuk az eredeti virágcserépben, ültessük át balkonládába vagy kaspóba, utóbbit le is lógathatjuk. Érdemes figyelni arra is, hogy az edény alul lyukas legyen, hogy a felesleges eső- vagy öntözővíz el tudjon szivárogni belőle. Az alját béleljük ki agyaggranulátummal. Egy méter hosszú ládába 3-4 növényt ültessünk.

Both Gyula kiemelte, a muskátli nem igényes a talajra, de a jó tápanyag-ellátottságot meghálálja. Nem szereti a túlöntözést, ellenben bírja a kisebb szárazságot. Lehetőleg reggel és este locsoljuk, hetente tápanyagozzuk, vagy használjunk tartós műtrágyát. Műtrágyázásnál káliumtúlsúlyos táp­anyagot érdemes választani, a sok nitrogéntől ugyanis csak nő, de keveset virágzik. Jó tudni azt is, hogy a helytelen öntözéstől fehér ödémák jelentkeznek a leveleken. A meleg vörös, sok esetben sárga elszíneződést okoz a leveleken.

Ezért a szakértő azt tanácsolja, forróságban költöztessük növényeinket árnyékos helyre. Nyaralás előtt is ez a teendő, amellett, hogy gondoskodni kell a rendszeres öntözésről. Az elszáradt leveleket, virágokat is rendszeresen távolítsuk el, ez virágzásra ösztönzi a növényt.

Akár össze is ültethetjük egy ládába az álló és a futó muskátlit. Ha előbbiből olyat választunk, amely rovarriasztó, megvédhetjük az érzékenyebb futó fajtákat a kártevőktől. A muskátlik színe a piros és pasztell árnyalatain keresztül a fehérig változik. A színpompás virágú növények levele, vagyis annak az illata távol tartja a szúnyogokat és a darazsakat. Kellő gondoskodás mellett késő őszig virágba borítják otthonunkat.

Ezután lehet próbálkozni az átteleltetésükkel: vágjuk vissza őket; kevésszer, de öntözzük őket. Tápanyagot viszont ne adjunk. A fényt télen is kedveli a muskátli, de –2 foknál már fagykárt szenved, tehát fagymentes helyre tegyük. Telelés előtt használjunk szürkepenész elleni növényvédő szereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában