tágítja a teret

2020.05.01. 07:00

A tükör mint dekorációs elem

A tükör elsősorban arra való, hogy megnézzük benne magunkat, de valójában a lakberendezés fontos eleme, nagy hatással van a térrendezésre. A szűk helyeket optikailag megnagyítja, a már nagyokat még lenyűgözőbbé teszi.

Vas Népe

Egy nagy méretű, magában álló, keretes tükör érdekessé, lenyűgözővé változtatja a helyiség hangulatát

Fotó: Shutterstock

A fürdőszobák kötelező kelléke a válltól fölfelé mutató tükör, és a legtöbb előtérben is találunk egy nagyobb, az öltözködés során használt darabot. A jól megválasztott tükör fényt lop a félhomályos helyiségekbe, megnagyobbítja a kicsi teret, helyrebillenti a rossz arányokat. Mutatunk is néhány konkrét példát!

Ha egy szűk, hosszú helyiség – például folyosó – egyik falára végig tükröt teszünk, megduplázzuk a térérzetet, a tágasság hatását érhetjük el. Nagy falfelületeken tükörsávok­ban is gondolkodhatunk: azaz a fényes felületet egy másikkal, például fával vagy tapétával megtörjük. Ha a gardróbban vagy a hálószobában a szekrényajtókat tükrökkel borítjuk, a térérzetet sokszorosára növelhetjük.

Egy nagy méretű, magában álló, keretes tükör érdekessé, lenyűgözővé változtatja a helyiség hangulatát
Fotó: Shutterstock

Kicsi mosdó esetén érdemes nemcsak szembe, de az egyik falra is tükröt tenni – nagyon hatásos megoldás. Egy nagy méretű, magában álló, keretes tükör a falhoz támasztva érdekessé, lenyűgözővé változtatja a helyiség hangulatát. Néhány bútort vagy dekorációs tárgyat elé helyezve lágyíthatjuk a robusztus hatását.

Nem tanácsos azonban ülőgarnitúrával, ebédlőasztallal átellenben elhelyezni, hiszen úgy folyamatosan magunkat látnánk benne. A tükör dekorációs elem is, ezért ajánlatos olyat választani, amely illik a berendezéshez. A modern stílushoz jól passzolnak a keret nélküli vagy vékonyan keretezett darabok, míg a klasszikus berendezéshez a fa- vagy gipszkeretes, barokk jellegűek társíthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában