2020.05.10. 07:00
Érik a finom eper: ne csak együk, hanem igyuk is! – Szuper receptek
Lassan a kiskertekben is beérik az eper. Sokfajta egészséges finomságot készíthetünk belőle.
Turmixolva ízletes hűsítő
Fotó: Mindmegette.hu
Epres tiramisu
Hozzávalók: 30 dkg eper (+ a díszítéshez), 1 dl narancslé, 8 evőkanál porcukor, 2,5 dl tejszín, 1 teáskanál vaníliaaroma, 45 dkg mascarpone, 16 db babapiskóta.
A megmosott, lecsorgatott és felkockázott epret a narancslével és a porcukor felével 10 perc alatt sűrű raguvá főzzük. A tejszínt a maradék porcukorral, a vaníliaraaromával, lassú tűzön felfőzzük, majd lehűtjük, és összekeverjük a mascarponéval.
A babapiskótákat meghempergetjük a kihűlt eperraguban, majd a felét egy tál aljába sorakoztatjuk. Meglocsoljuk még egy kis eperraguval és két merőkanál mascarponés szósszal. Ezután rárakjuk a maradék epres babapiskótát, és leöntjük újabb adag szósszal.
A tetejét megkenjük a gyümölcsraguval, és kirakjuk a felkarikázott eperrel. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Eperdzsem
Hozzávalók: 1 kg eper, fél kg cukor.
Az epret alaposan megtisztítjuk, lábasba tesszük. Krumplinyomóval enyhén megtörjük, majd folytonos kavargatás mellett felforraljuk, ezután 20 percig tovább főzzük. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, és megvárjuk, amíg felforr, ezután újabb 20 percig keverjük, hogy ne égjen le. Még melegen üvegbe töltjük, lezárjuk, majd pár percre felfordítva állni hagyjuk. Dunsztba tesszük a teljes kihűlésig.
Mentás eperturmix
Hozzávalók: 1 filter mentatea, 1 filter epres gyümölcstea, 25 dkg eper, 1-2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál citromlé, 10 friss mentalevél (+ a díszítéshez), jégkocka.
A kétféle teafiltert együtt leforrázzuk 3 dl vízzel, majd állni hagyjuk 8 percig. A filtereket kiemeljük, és a teát hűlni hagyjuk.
A megmosott epret kicsumázzuk, és a szemeket félbevágjuk. Két evőkanál negyedelt epret szétosztunk két üvegpohárba. A maradékot összeturmixoljuk a porcukorral és a citromlével, majd a pürét átpasszírozzuk, és belekeverjük a finomra vágott tíz mentalevelet.
A poharakba jégkockákat dobunk. Rátöltjük a pürét, felöntjük a hideg teával, és elkeverjük. Mentalevéllel díszítve kínáljuk.
Epres zabpelyhes sütemény
Hozzávalók: 15 dkg zabpehely, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 6 dkg barna cukor, fél teáskanál őrölt fahéj, egy csipet só, 6 evőkanál olvasztott vaj, 50 dkg eper, egy teáskanál keményítő, egy evőkanál citromlé, egy evőkanál cukor. A cukormázhoz: 4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál tej.
Egy nagyobb tálban összekeverjük a zabpelyhet, lisztet, barna cukrot, fahéjat és sót. Hozzáöntjük a vajat, jól összedolgozzuk. Egy marékkal félreteszünk belőle, a többit oszlassuk el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, nyomkodjuk le alaposan.
A kockára vágott eper felét ráöntjük, megszórjuk pici keményítővel, meglocsoljuk egy kevés citromlével, és megszórjuk vékonyan cukorral. Erre jöhet az eper másik fele, majd ismét megszórjuk cukorral, aztán rámorzsoljuk a félretett tésztánkat.
180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, vagy amíg a sütink teteje ropogósra nem sül. Mielőtt felvágnánk, hűtsük ki jól, csak ezután lehet szépen szeletelni.
Ha valaki nagyon édesen szereti, készíthet rá egy kis cukormázat: porcukrot tejjel kikeverünk, és ezt vékonyan rácsurgatjuk szeletelés előtt.