VN-konyha

2020.05.10. 07:00

Érik a finom eper: ne csak együk, hanem igyuk is! – Szuper receptek

Lassan a kiskertekben is beérik az eper. Sokfajta egészséges finomságot készíthetünk belőle.

Tersztyánszky Krisztina

Turmixolva ízletes hűsítő

Fotó: Mindmegette.hu

Epres tiramisu

Hozzávalók: 30 dkg eper (+ a díszítéshez), 1 dl narancslé, 8 evőkanál porcukor, 2,5 dl tejszín, 1 teáskanál vaníliaaroma, 45 dkg mascarpone, 16 db babapiskóta.

A megmosott, lecsorgatott és felkockázott epret a narancslével és a porcukor felével 10 perc alatt sűrű raguvá főzzük. A tejszínt a maradék porcukorral, a vaníliaraaromával, lassú tűzön felfőzzük, majd lehűtjük, és összekeverjük a mascarponéval.

A babapiskótákat meghempergetjük a kihűlt eperraguban, majd a felét egy tál aljába sorakoztatjuk. Meglocsoljuk még egy kis eperraguval és két merőkanál mascarponés szósszal. Ezután rárakjuk a maradék epres babapiskótát, és leöntjük újabb adag szósszal.

A tetejét megkenjük a gyümölcsraguval, és kirakjuk a felkarikázott eperrel. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Eperdzsem

Hozzávalók: 1 kg eper, fél kg cukor.

Az epret alaposan megtisztítjuk, lábasba tesszük. Krumplinyomóval enyhén megtörjük, majd folytonos kavargatás mellett felforraljuk, ezután 20 percig tovább főzzük. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, és megvárjuk, amíg felforr, ezután újabb 20 percig keverjük, hogy ne égjen le. Még melegen üvegbe töltjük, lezárjuk, majd pár percre felfordítva állni hagyjuk. Dunsztba tesszük a teljes kihűlésig.

Turmixolva ízletes hűsítő
Fotó: Mindmegette.hu

Mentás eperturmix

Hozzávalók: 1 filter mentatea, 1 filter epres gyümölcstea, 25 dkg eper, 1-2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál citromlé, 10 friss mentalevél (+ a díszítéshez), jégkocka.

A kétféle teafiltert együtt leforrázzuk 3 dl vízzel, majd állni hagyjuk 8 percig. A filtereket kiemeljük, és a teát hűlni hagyjuk.

A megmosott epret kicsumázzuk, és a szemeket félbevágjuk. Két evőkanál negyedelt epret szétosztunk két üvegpohárba. A maradékot összeturmixoljuk a porcukorral és a citromlével, majd a pürét átpasszírozzuk, és belekeverjük a finomra vágott tíz mentalevelet.

A poharakba jégkockákat dobunk. Rátöltjük a pürét, felöntjük a hideg teával, és elkeverjük. Mentalevéllel díszítve kínáljuk.

Epres zabpelyhes sütemény

Hozzávalók: 15 dkg zabpehely, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 6 dkg barna cukor, fél teáskanál őrölt fahéj, egy csipet só, 6 evőkanál olvasztott vaj, 50 dkg eper, egy teáskanál keményítő, egy evőkanál citromlé, egy evőkanál cukor. A cukormázhoz: 4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál tej.

Egy nagyobb tálban összekeverjük a zabpelyhet, lisztet, barna cukrot, fahéjat és sót. Hozzáöntjük a vajat, jól összedolgozzuk. Egy marékkal félreteszünk belőle, a többit oszlassuk el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, nyomkodjuk le alaposan.

A kockára vágott eper felét ráöntjük, megszórjuk pici keményítővel, meglocsoljuk egy kevés citromlével, és megszórjuk vékonyan cukorral. Erre jöhet az eper másik fele, majd ismét megszórjuk cukorral, aztán rámorzsoljuk a félretett tésztánkat.

180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, vagy amíg a sütink teteje ropogósra nem sül. Mielőtt felvágnánk, hűtsük ki jól, csak ezután lehet szépen szeletelni.

Ha valaki nagyon édesen szereti, készíthet rá egy kis cukormázat: porcukrot tejjel kikeverünk, és ezt vékonyan rácsurgatjuk szeletelés előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában